Hlavní obsah

Sutskever opouští OpenAI, kterou spoluzaložil. Stál i u zrodu ChatGPT

Foto: jamesonwu1972, Shutterstock.com

Generální ředitel a spoluzakladatel OpenAI Sam Altman (na ilustrační fotografii) vnímá Sutskevera jako „největší mozek své generace“.

Spoluzakladatel společnosti OpenAI Ilya Sutskever je jedním z původních tvůrců umělé inteligence, na jejímž principu funguje chatovací robot ChatGPT. Po deseti letech ve firmě se ale rozhodl odejít.

Článek

Spoluzakladatel společnosti OpenAI Ilya Sutskever dnes na síti X oznámil, že po téměř deseti letech z firmy odchází. Počítačový vědec Sutskever je jedním z původních tvůrců technologie umělé inteligence, která stojí za chatovacím robotem ChatGPT, píše agentura AP.

Sutskever byl jedním ze čtyř členů správní rady OpenAI, kteří loni na podzim hlasovali pro odvolání generálního ředitele Sama Altmana ze společnosti – a vzápětí ho znovu jmenovali. Byl to právě Sutskever, hlavní vědecký pracovník OpenAI, kdo Altmanovi loni v listopadu oznámil, že dostává výpověď.

„Bylo mi ctí a výsadou pracovat společně a všichni mi budou velmi chybět,“ napsal Sutskever a připojil fotografii s kolegy. Dodal, že se chystá pracovat na projektu, který je pro něj „z osobního hlediska velmi významný“. Další podrobnosti však neuvedl.

Altman napsal, že Sutskeverův odchod je „velmi smutný“. Následně svého kolegu označil za „jeden z největších mozků naší generace, vůdčí světlo oboru a drahého přítele“. Sutskevera na pozici hlavního vědeckého pracovníka společnosti OpenAI se sídlem v San Franciscu nahradí Jakub Pachocki, který ve firmě působí od roku 2017, uvedla OpenAI.

Související témata:
Ilya Sutskever

Doporučované