Hlavní obsah

Studie o dopadech stavby bloků Dukovan na region bude koncem října

Foto: EDF

Ilustrační snímek.

Studie mapující případná sociální a ekonomická rizika stavby nových bloků Jaderné elektrárny Dukovany v regionu by měla být k dispozici do konce října, řekl novinářům premiér Petr Fiala (ODS).

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ve Valči na Třebíčsku se dnes konala konference o dostavbě dalších bloků v jaderné elektrárně Dukovany, které se kromě odborníků a místních politiků účastnil také předseda vláda Petr Fiala. Ten uvedl, že nová výstavba přinese 6000 dočasných a zhruba 1000 stálých pracovních míst. Podle hejtmana Vítězslava Schreka (ODS a STO) bude potřeba dbát také na zajištění bezpečnosti v tomto území.

Předseda vlády řekl, že stavba nových dukovanských bloků je zásadní pro Českou republiku a tuzemský průmysl, ale pro region bude znamenat i určité zatížení, například zvýšenou dopravu. „Naším zájmem je, abychom tato rizika co nejvíc proměnili v příležitosti a úspěch pro všechny zúčastněné,“ řekl. Zmínil například to, že růst místních podniků podpoří vyšší poptávka po službách a po zboží. Připomněl i chystaný projekt na stavbu horkovodu mezi elektrárnou Dukovany a Brnem.

Studie mapující případná sociální a ekonomická rizika stavby nových bloků Jaderné elektrárny Dukovany v regionu by měla být k dispozici do konce října.

Na dopravní stavby spojené s dostavbou Dukovan vláda počítá se zhruba 14 miliardami korun. „Které budou postupně investovány od letošního roku až do roku 2034,“ uvedl Fiala. Snahou podle něj bude také převedení návozu materiálu ze silnic na železnici tam, kde to bude možné.

O výstavbě dvou nových jaderných reaktorů v Dukovanech rozhodla vláda v červenci. Postavit je má korejská společnost KHNP, která uspěla v tendru. Vláda nyní s Korejci jedná o smlouvě, která by se měla podepsat do konce března příštího roku. První z nových reaktorů v Dukovanech by měl být hotový v roce 2036.

Neúspěšní uchazeči v tendru společnosti Westinghouse a EDF podaly odvolání k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). V odvoláních zpochybňují oprávnění korejské firmy používat nabízenou technologii a transparentnost celého řízení.

Antimonopolní úřad k podáním uvedl, že je nyní analyzuje. Ve správním řízení se bude mimo jiné zabývat přípustností obou odvolání. Podle dřívějších vyjádření zástupců vlády jde o obvyklý krok neúspěšných uchazečů, ohrožení tendru se neobávají.

Doporučované