Hlavní obsah

Strnadovo zbrojní impérium chce dobýt USA. Americká munička mu stále uniká

Foto: Seznam Zprávy

Majitel skupiny CSG Michal Strnad.

Skupina CSG usiluje už téměř rok o koupi jednoho z největších amerických výrobců munice. To by z české zbrojovky udělalo skutečně globálního hráče. V seriálu Češi ve světě pokračujeme příběhem zbrojařského impéria Michala Strnada.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Koncem července se zdálo, že největší česká investice ve Spojených státech je na spadnutí. Akcionáři americké firmy Vista Outdoor, která patří mezi největší světové výrobce malorážní munice, měli schválit prodej muniční divize české zbrojařské skupině Czechoslovak Group miliardáře Michala Strnada.

Vista Outdoor má dvě části. Jedna vyrábí paddleboardy, motocyklové helmy, oblečení pro cyklisty a mnoho dalšího sportovního a outdoorového vybavení, ta druhá produkuje munici pod značkami Federal, CCI, Remington a Hevi Shot.

Loni se vedení firmy rozhodlo muniční divizi s názvem The Kinetic Group prodat. Strnadova CSG za ni nabídla přes 1,91 miliardy dolarů, v přepočtu zhruba 45 miliard korun, management Visty s ní podepsal smlouvu a čekalo se jen na schválení transakce americkým regulátorem a hlavně akcionáři firmy.

Vládní Výbor pro zahraniční investice ve Spojených státech na minulosti CSG nic závadného neshledal a transakci v červnu schválil. Akcionáři měli letos o prodeji hlasovat už několikrát, vedení firmy však pokaždé valnou hromadu odložilo. Buď se ve hře se objevili další zájemci, nebo některý z konkurentů CSG zvýšil svou nabídku.

Nabídku zvýšila i Strnadova skupina, která nyní za The Kinetic Group nabízí 2,15 miliardy dolarů, v přepočtu více než 50,5 miliardy korun. Americkým akcionářům však zatím nestačí ani to. Naposledy oznámila Vista zrušení valné hromady tři hodiny před jejím začátkem.

Začalo to šrotem

Zakladatel impéria CSG Jaroslav Strnad začínal jako obráběč kovů v chrudimské Transportě. Po pádu komunismu začal obchodovat se železným šrotem a později s nepotřebnou armádní výstrojí a technikou, která se stala základem jeho budoucího impéria.

V roce 1995 založil firmu Excalibur Army, která prodávala vojenskou techniku v celku i na náhradní díly. Co nebylo k dispozici v Česku, nakoupil Strnad v jiných postkomunistických zemích a na Balkáně, kde zbyla po sérii válek v 90. letech spousta zbraní i munice.

V následujících letech ovládl Strnad výrobce brzdových systémů pro kolejová vozidla Dako CZ, automobilku Tatra, vojenské opravárenské závody ve Šternberku a Přelouči, leteckou opravnu Job Air Technic, výrobce radarů Retia, další automobilku Avia, výrobce hodinek Prim, firmu Elton hodinářská, společnost Eldis, která také vyrábí radary, a vývojáře systémů pro řízení letového provozu CS Soft.

Strnad měl v té době velmi dobré kontakty s prostředím kolem tehdejšího prezidenta Miloše Zemana. Patřil k největším sponzorům jeho politické strany i prezidentské kampaně a v roce 2018 jej Zeman vyznamenal medailí Za zásluhy. CSG zároveň v těchto letech patřilo k největším dodavatelům české armády.

Firma měla také vazby na Rusko. V železničním byznysu podnikal společně s vlivným slovenským miliardářem ruského původu Alexandrem Běljajevem, který měl vazby na Zemanova přítele, někdejšího šéfa ruských železnic Vladimira Jakunina, patřícího do blízkého okruhu prezidenta Vladimira Putina.

V roce 2017 pak CSG čelilo dosud největšímu reputačnímu problému. V Ázerbájdžánu se objevily houfnice a raketomety z produkce CSG přesto, že mezinárodní Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě uvalila na dovoz zbraní do země embargo.

Zbraně se do Ázerbájdžánu dostaly přes izraelského prostředníka a CSG nikdy nepřiznala, že by o finální destinaci věděla. „Žádná ze společností skupiny Czechoslovak Group, ať už sídlící v Česku, nebo na Slovensku, nikdy nedodala vojenskou techniku ani její součásti do Ázerbájdžánu,“ napsal o dva roky později mluvčí skupiny Andrej Čírtek novinářům ze serveru Investigace.cz.

Mladší místo staršího

Počátkem roku 2018 došlo v majetkové struktuře CSG k překvapivé změně. Jaroslav Strnad, kterému tehdy bylo 45 let, předal celou skupinu svému synu Michalovi. Důvody vlastnické změny firma nevysvětlila. ​„S hrdostí předávám výsledek 20 let tvrdé práce Michalovi. Jako ředitel holdingu dokázal, že CSG bude pod jeho vedením v dobrých rukou,“ uvedl k tomu v tiskové zprávě Strnad starší.

„Krok, na kterém jsme se s Michalem dohodli, tedy převedení sta procent akcií holdingu na něj, je vyjádřením zásady, že kdo podnikání řídí, má za něj nést plnou odpovědnost, a to včetně odpovědnosti vlastnické,“ dodal odcházející majitel.

Michal Strnad nastoupil do CSG v roce 2011, o čtyři roky později se stal předsedou představenstva. V roce 2018, kdy na něj otec převedl stoprocentní podíl skupiny, mu bylo 25 let a stal se nejmladším českým miliardářem.

„Od 12 let jsem prázdniny trávil ve skladu, kde dělala vedoucí moje babička. Vstávalo se v pět ráno každý den. Když jsem byl starší, to už byla společnost Excalibur, nakoukl jsem do obchodu od marketingu přes IT až po samotnou výrobu. Táta mě začal brát na stále důležitější jednání. Zkušenosti jsem načerpával postupně a stále je načerpávám,“ řekl v roce 2020 Strnad mladší magazínu Forbes. On i jeho otec rozhovory českým médiím poskytují jen zřídka.

Převod firmy z otce na syna vyvolal řadu spekulací. Některé z firem holdingu CSG neměly bezpečnostní prověrku, takže by přišly o české armádní zakázky. Roli zřejmě hrála i snaha odstřihnout se v očích západních partnerů od vazeb na proruského prezidenta Zemana.

Tržby skupiny v té době přesáhly 23 miliard korun, z CSG se stala jedna z největších evropských zbrojovek a pověst firmy s vazbami na Rusko by jí v další expanzi do zemí NATO určitě nepomohla.

Akvizice v západní Evropě přišly vzápětí. V roce 2020 koupila CSG od americké společnosti General Dynamics španělského výrobce munice FMG. O dva roky později pak Strnadův holding získal největší italskou muničku, společnost Fiocchi, včetně jejího výrobního závodu ve Spojených státech.

Dnes má CSG kromě Česka, Slovenska a zmíněné Itálie a Španělska podniky ve Velké Británii a Indii, kde podniká v oboru kolejových vozidel. Za loňský rok vykázala CSG i díky dodávkám na Ukrajinu rekordní tržby přes 43 miliard korun i čistý zisk ve výši 5,2 miliardy. K postavení jednoho z největších světových výrobců munice už CSG schází jen krok.

Rozhodne se v září?

Ve Spojených státech už několik let úspěšně působí česká skupina Colt CZ Group. Někdejší Česká zbrojovka v roce 2021 koupila jednu z ikon amerického zbrojního průmyslu, společnost Colt. Podnik sídlící na severovýchodě USA se českým vlastníkům podařilo stabilizovat a v současnosti z něj plyne významná část tržeb celé skupiny.

Na rozdíl od Colt CZ Group zatím Strnadova skupina na velký americký úspěch stále čeká. O Vistu Outdoor se přetahuje s tamní finanční skupinou MNC Capital Partners, která chce na rozdíl od Strnada koupit celou firmu včetně její outdoorové části.

Nelehké rozhodování vedení firmy ilustruje počet odkladů valných hromad, na nichž se o prodeji mělo hlasovat. Od května bylo hlasování přesunuto celkem pětkrát, naposledy na 13. září. Podle informací SZ Byznys se mezi akcionáři nenašla většina, která by byla pro prodej muniční divize CSG, a vedení firmy tak o prodeji raději nenechalo hlasovat.

Vista zároveň se zatím posledním odročením valné hromady oznámila, že CSG s partnery uvažuje o koupi celé firmy, za kterou konkurence nabízí 3,2 miliardy dolarů. Pokud by chtěl nabídku překonat, přišla by americká akvizice Michala Strnada na více než 73 miliard korun.

Doporučované