Hlavní obsah

Státní ČEPS loni vydělal 3,95 miliardy, ještě předloni byl ve ztrátě

Foto: Radek Cihla, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Státní provozovatel přenosové soustavy ČEPS loni vydělal 3,95 miliardy korun. Rok předtím byl ve ztrátě 3,2 miliardy korun. Vzrostly i výnosy firmy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Státní provozovatel energetické přenosové soustavy ČEPS v loňském roce zaznamenal čistý zisk 3,95 miliardy korun. Dostal se tak z předloňské ztráty téměř 3,2 miliardy korun. Meziročně zhruba o čtvrtinu vzrostly také celkové výnosy, a to na více než 32,16 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy ČEPS, na výsledky hospodaření upozornil dnes také Ekonomický deník. Zatím jde o nekonsolidované výsledky hospodaření, nezahrnují tak například společnosti Net4Gas a Gas Storage CZ, které ČEPS loni koupil.

Akciová společnost ČEPS působí na území České republiky jako výhradní provozovatel přenosové soustavy na základě licence na přenos elektřiny, udělené Energetickým regulačním úřadem podle energetického zákona. Udržuje, obnovuje a rozvíjí 44 rozvoden se 79 transformátory, z nichž některé jsou určeny pro převádění elektrické energie z přenosové do distribuční soustavy, a vedení o celkové délce přes 5700 kilometrů. Sto procent akcií společnosti vlastní přes Ministerstvo průmyslu a obchodu stát.

Podívejte se: Seznam Zprávy sestavily žebříček 100 nejhodnotnějších českých firem. Kliknutím na řádek v tabulce nebo na interaktivní grafiku je možné zjistit další podrobnosti o umístěné společnosti.

Doporučované