Hlavní obsah

Moravia Steel chce rychle převzít celou druhovýrobu v Liberty Ostrava

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

aktualizováno •

Skupina Moravia Steel má zájem o rychlé převzetí celé druhovýroby v Liberty Ostrava. Apeluje na její zaměstnance, aby zatím nepodávali výpovědi.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pokud insolvenční správce umožní prodej části hutě Liberty Ostrava firmě Moravia Steel, zaměstnanci v tomto provozu by mohli začít pracovat zhruba měsíc poté. Novinářům to dnes po jednání se zástupci Moravia Steel řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Moravia Steel, mezi jejíž klíčové podniky patří Třinecké železárny, má zájem o takzvanou druhovýrobu v Liberty, konkrétně o rourovnu.

Podle Stanjury podá Moravia Steel v nejbližší době insolvenčnímu správci Liberty Ostrava návrh na odkoupení druhovýroby huti. Součást návrhu bude způsob financování provozu, zajištění vstupních surovin i to, kolik zaměstnanců by mohlo v provozu dále působit, řekl ministr.

Podle ministra jsou i strategické plány pro prvovýrobu. Vláda by mohla na Liberty rozšířit program, ve kterém by se měla v Třineckých železárnách vyrábět takzvaná zelená ocel. Třinecké železárny patří mezi klíčové podniky Moravia Steel.

„Existují reálné plány na zachování druhovýroby se zachováním podstatné části pracovních míst. Existují strategické plány na prvovýrobu v areálu Liberty Ostrava,“ uvedl Stanjura. Prvovýrobu v Liberty Ostrava představuje produkce železa a metalurgického koksu. Podnik má osm závodů. Vedle vysokých pecí a koksovny je to pak ocelárna, dvě válcovny a rourovna. Doplňují je údržba a doprava.

Většina provozů Liberty Ostrava stojí od loňského prosince, kdy jí společnost Tameh Czech zastavila dodávky energií kvůli neuhrazeným pohledávkám. Převážná část zaměstnanců je od té doby doma. V červnu na sebe firma podala insolvenční návrh a soud ji poslal do úpadku. V úterý oznámila, že chce zavřít koksovnu a chystá se propouštět. Podle odborů by se propouštění mohlo týkat až 2600 z asi 5000 zaměstnanců.

Společnost Moravia Steel je majoritním vlastníkem Třineckých železáren. Už dřív uvedla, že uvažuje o případném převzetí rourovny ostravské Liberty. Sdělila, že má na rozjezd provozu kapitál a má zkušenosti s vlastní válcovnou v Ostravě-Vítkovicích.

Na jednání byli také ministři práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) a průmyslu Jozef Síkela (STAN). Podle Jurečky může nabídka firmy, pokud se přijme, dát „významnému počtu lidí“ šanci pracovat dál ve svém oboru. Síkela by upřednostnil strategické řešení s dlouhodobější perspektivou pro zaměstnance i český průmysl.

Ve střednědobém horizontu je podle Stanjury důležitá možnost udržení výroby takzvané zelené oceli v Česku. Při tom se používá nová technologie elektrických obloukových pecí, současné vysoké pece v Liberty by se tak už nespustily. Stanjura řekl, že vláda už v minulosti uzavřela memorandum s Třineckými železárnami o podpoře této technologie, nyní by se memorandum mohlo rozšířit i na provoz v Liberty. Podobným směrem se podle ministra ubírají i další členské státy EU, Česko by si ale v unii muselo vyjednat pravidla pro poskytnutí veřejné podpory.

Aktualizovali jsme o další informace z jednání ministrů se zástupci Moravia Steel.

Doporučované