Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Standard & Poor's snížila rating Vítkovu holdingu. Zdraží mu tím financování

Foto: Open House Praha, archiv CPI Property Group, Seznam Zprávy

Budova Elektrických podniků Praha v majetku CPI.

Rating společnosti CPI Property Group se propadl do spekulativního pásma. Skupina Radovana Vítka označila rozhodnutí agentury Standard & Poor's za zklamání.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's snížila rating realitnímu holdingu Radovana Vítka CPI Property Group o jeden stupeň z BBB- na BB+ s negativním výhledem. V žebříčku této agentury se tak Vítkova společnost propadla do takzvaného spekulativního neboli neinvestičního pásma.

Agentura svůj krok zdůvodnila nedostatečným snižováním dluhu společnosti a rostoucími náklady na financování. „Poměr provozního zisku CPI k nákladům na financování dluhu se ke konci roku 2023 propadl na úroveň 1,8. Zaostal tak za naším očekáváním, podle něhož se měl pohybovat kolem hodnoty 2,0,“ uvedla agentura v tiskové zprávě.

Společnost CPI Property Group považuje rozhodnutí Standard & Poor's za zklamání. „Na konci roku 2023 se naše úvěrové ukazatele pohybovaly v rámci ratingových doporučení S&P,“ napsal Vítkův holding. „Naše podnikatelské plány jasně naznačují, že skupina zůstane v mezích odpovídajících ratingu v investičním pásmu,“ uvedla společnost na svém webu.

CPI Property Group nepovažuje bezprostřední dopad snížení ratingu za významný. Podle portfolio manažera společnosti Cyrrus Tomáše Pfeilera se už ale krok S&P projevil na ceně dluhopisů CPI včetně emise ze začátku května se splatností v roce 2029.

Standard & Poor's,

  • Standard & Poor's je ratingová agentura, vydává rating úvěrů veřejných a soukromých společností.
  • Společnost je jednou ze státně uznaných statistických ratingových organizací, který určuje U.S. Securities and Exchange Commission.
  • Vydává krátkodobé i dlouhodobé ratingy.
  • Patří do takzvané „velké trojky“ ratingových agentur, kde je ještě agentura Moody's a Fitch Ratings. Moody's a S&P jsou agentury z USA, zatímco Fitch sídlí v New Yorku a Londýně a je řízena francouzskou společností Fimalac.

„Cena tohoto dluhopisu spadla v reakci na snížení ratingu o zhruba tři procenta. Jeho výnos se tím pádem zvýšil o 0,6 procentního bodu. To znamená, že před snížením ratingu si CPI půjčovala od investorů do svých dluhopisů za 7,5 procenta na pět let, teď je to 8,2 procenta,“ říká Pfeiler.

Potíže s financováním

Propad ratingu CPI Property Group do spekulativního pásma by také mohl od nákupu dluhopisů holdingu odradit některé institucionální investory. „Řada investičních fondů má vnitřní pravidla, která jim umožňují kupoval pouze dluhopisy s ratingem v nejvyšším, investičním pásmu, a ty ve spekulativním pásmu kupovat nesmějí,“ popisuje Pfeiler.

Potíže s financováním ale na holding významněji dopadnou až v příštích letech, kdy bude CPI Property Group vyplácet dluhopisy za zhruba 29 miliard korun. Stabilita firmy ale podle Pfeilera ohrožena není. „Mají stále velká aktiva a jejich prodejem mohou částečně vyřešit zadlužené. Kolaps jim určitě nehrozí.“

Realitní holding CPI Property Group, v němž drží Radovan Vítek zhruba 90procentní podíl, má aktiva ve výši přes 23 miliard eur. Některá z nich kvůli vysokému zadlužení prodal, například lyžařský resort Crans-Montana ve Švýcarsku nebo hotely v Chorvatsku.

Doporučované