Hlavní obsah

Skupina miliardáře Krska má na nákupy připravené miliardy korun

Rozhovor s generálním ředitelem BHM group Janem Černým.Video: Daniel Novák, Seznam Zprávy

Investiční holding BHM group byznysmena Tomáše Krska má na další akvizice připravené miliardy korun. Plánuje dál posilovat například v byznysu s vybavením pro nemocnice, ale také ve strojírenství a nemovitostech.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Investiční skupina BHM group miliardáře Tomáše Krska se připravuje na další akvizice. Plánuje investovat napříč svým portfoliem. To sahá od dodavatelů nemocnic a laboratoří přes nemovitosti až po obnovitelné zdroje.

„Jsme stoprocentně v nákupním cyklu. Hledáme nové příležitosti ať už v České republice, protože jsme srdcem patrioti, tak v širším evropském regionu,“ řekl v rozhovoru pro SZ Byznys generální ředitel BHM group Jan Černý.

„V příštích třech letech bychom chtěli investovat vyšší jednotky miliard korun, které dnes máme připravené,“ dodal šéf skupiny. Na trhu s firmami se podle Černého odrazí pozitivně také postupné snižování úrokových sazeb, a to jak na tuzemské, tak na evropské úrovni.

„Očekáváme oživení,“ poznamenal manažer.

Miliardář Tomáš Krsek patřil mezi skupinu majitelů plzeňského výrobce kolejových vozidel Škoda Transportation. V roce 2017 podnik prodali skupině PPF za více než osm miliard korun. Krsek se od té doby věnuje byznysu v rámci své skupiny BHM.

„Jsme dlouhodobý investor. Máme velkou výhodu v tom, že nejsme fond, to znamená, že nemusíme vracet peníze našemu akcionáři, nemáme jasně definovaný investiční horizont. To nám dává velkou flexibilitu. A to je to, co nás baví. Můžeme se na společnosti dívat z dlouhodobé perspektivy, plánovat jako dlouhodobý vlastník, investovat do nich a rozvíjet je,“ popsal ředitel BHM group Jan Černý.

Krskův holding je rozkročený mezi několik oblastí.

„Určitě máme apetit dále nakupovat. Ať už se jedná o strojírenské podniky nebo firmy s typem produktu, který má vysoký potenciál a chce expandovat do zahraničí. To jsou příležitosti, které dnes aktivně vyhledáváme,“ řekl Černý.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Generální ředitel BHM group Jan Černý.

V oblasti laboratorního vybavení koupila BHM v letošním roce dánskou společnost Labflex.

„Vzhledem k tomu, že se v této oblasti snažíme konsolidovat trh, tak tu máme celoevropské plány,“ poznamenal představitel BHM group. Z podobného ranku ale naopak letos prodala firmu Block z Valašského Meziříčí.

„Nedá se vyloučit, že bychom nic neprodali. Tím, že máme portfolio velmi kvalitní, tak s železnou pravidelností za námi chodí strategičtí hráči a ptají se, jestli jim něco neprodáme. To znamená, že nelze vyloučit, že k nějaké divestici v příštím roce dvou ještě dojde. Naše zaměření je ale teď jasně na nákupy a kvalitní příležitosti,“ zdůraznil Černý.

Další sférou působnosti BHM group jsou nemovitosti. Staví bytové projekty a investuje do skladů a průmyslových hal. Naposledy skupina přikoupila průmyslové nemovitosti ve slovenském Trenčíně.

„Nemovitosti jsou pro nás stabilní výnosový pilíř. Do této oblasti chceme investovat i nadále. Ať už jsou to rezidenční nebo komerční nemovitosti napříč Evropou,“ sdělil Černý z BHM group.

„Vidíme celou řadu příležitostí i v developmentu. Existovala celá řada spekulativních developerů, kteří se dostávají pod tlak, a tím vznikají příležitosti k zajímavým akvizicím,“ doplnil manažer v podcastu Agenda.

Skupina v současnosti vlastní přes milion metrů čtverečních pozemků vhodných pro další výstavbu hal.

BHM group pokračuje rovněž v investicích do výstavby větrných parků ve Finsku. V dubnu tam oznámila uzavření partnerství s francouzským fondem Conquest. Ten postupně do větrníků investuje kolem jedné miliardy eur.

„V obnovitelných zdrojích nám fouká příslovečný vítr do zad,“ uvedl Černý.

Na nové akvizice se připravují také další firmy a fondy zaměřené na investice do firem. S velkou novinkou nedávno přišla společnost Genesis Capital. Ta připravuje nový fond soukromého kapitálu, který bude mít na akvizice okolo šesti miliard korun. Z řad fondů soukromého kapitálu to bude úplně největší, jaký v Česku dosud vznikl.

Celý rozhovor je k dispozici v úvodním videu.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Doporučované