Hlavní obsah

Šibeniční lhůta pro dotace. Kdo chce miliardy, musí to stihnout do roka

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto

Nový státní program na podporu obřích investic do výroby šetrných energetických technologií bude přijímat žádosti o dotace jen do konce září příštího roku. Podle odborníků je to jeden z limitů připravovaných dotací.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vláda připravuje nový dotační program na podporu velkých investic nad deset miliard korun. Jeho cílem je přilákat do Česka například výrobce baterií nebo větrných turbín. Zkrátka výrobu zařízení nutných pro přechod k udržitelné energetice. Jak již redakce SZ Byznys popsala, stát plánuje tyto velké investice podpořit 24 miliardami korun. Žádosti o dotace však bude stát přijímat jen do konce září 2025.

Výhodou programu nazvaného Strategické investice pro klimaticky neutrální hospodářství má být rychlé schvalování konkrétních podpor. Zdlouhavé posuzování je totiž slabinou klasických investičních pobídek.

„Program je cílen na strategicky významné projekty velkého rozsahu, které v případě postupu podle zákona o investičních pobídkách vyžadují individuální notifikaci u Evropské komise. Ta je časově i administrativně náročná jak pro žadatele, tak pro státní správu. Navíc výsledný verdikt Evropské komise bývá znám až s větším časovým odstupem. Tato nejistota bývá pro potenciální investory limitující při rozhodování o lokalizaci investice na globální úrovni,“ uvedla Petra Milcová z tiskového oddělení Ministerstva průmyslu a obchodu, které návrh nové dotační podpory připravilo.

V případě nového dotačního programu ho Evropská komise schválí dopředu jako celek, takže odpadne řešení jednotlivých projektů.

„Členský stát ji tedy může podstoupit s časovým předstihem a na příchod strategického investora se dopředu připravit. Pro potenciální investory přináší takové řešení větší míru jistoty a předvídatelnosti a zvyšují se tak šance České republiky při vyjednávání o umístění nových důležitých investic. Většina okolních států podobné programy již přijala, a Česká republika je proto absencí tohoto programu znevýhodněna v mezinárodní soutěži,“ doplnila zástupkyně MPO.

Výzva pro příjem žádostí o podporu bude otevřená do 30. září 2025. Rozhodnutí o poskytnutí dotace pak musí být vydané do konce příštího roku. Podpora totiž bude vycházet z pravidel Dočasného krizového a transformačního rámce Evropské unie přijatého kvůli zmírnění dopadů ruského vpádu na Ukrajinu. Tento program platí právě do konce roku 2025.

„Obecně lze říci, že je to správný směr lákání vybraných investic, a to zejména v době, kdy máme stále nefunkční zákon o investičních pobídkách, který je v určité paralýze již od roku 2019 a ani současná vláda ho stále nedokázala vhodně novelizovat. Nový dotační program by mohl pomoci v případě vybraných strategických investic. Velkou výhodou bude to, že program využívá danou evropskou směrnici na maximum, což by mělo výrazně zjednodušit a urychlit schválení žádostí o dotace,“ komentoval výkonný ředitel Asociace pro zahraniční investice Ondřej Votruba.

„Jako nevýhodu vidím to, že případná žádost o dotaci musí být podána už do konce příštího roku, takže se bude program týkat jen nízkého počtu potenciálních projektů. Velkou investici ve výši nad deset miliard korun nelze naplánovat z měsíce na měsíc, a investoři tak budou mít opravdu málo času. Spíš se může týkat projektů, které už jsou v nějaké fázi jednání či interního plánování, než že bychom mohli čekat velkou vlnu zcela nových projektů, které vznikly díky tomuto programu,“ dodal Votruba.

Stát se v současnosti snaží do Česka přilákat velkého jihokorejského výrobce baterií. Ve hře je lokalita v Dolní Lutyni na Karvinsku. Česko soupeří o investici s jinými zeměmi.

Oslovení představitelé byznysu se k nové podpoře staví opatrně. Spíše je podle nich důležité obecně zjednodušit a zrychlit přípravu nových staveb.

„Potřebujeme, aby stát vytvořil příznivé investiční podmínky pro všechny firmy, včetně rychlého povolovacího procesu, konkurenceschopných cen energií a dostatku kvalifikovaných lidí. To jsou priority pro podporu investic v Česku. Zamýšlený program podpory v tuto chvíli studujeme, ale obecně platí, že je třeba daleko více podporovat investice do vyspělých technologií s vysokou přidanou hodnotou a výrazným multiplikačním efektem, jež mají význam pro celou zemi,“ uvedl generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy ČR Daniel Urban.

„Pro investory je dnes klíčová zejména připravenost nabízeného území a garance času na dodání projektu, tedy předvídatelná délka povolovacích procesů a stavebního řízení. Bez splnění těchto dvou zásadních podmínek není vůbec možné ve velké míře uvažovat o lokalizaci klíčových výrobních závodů do Česka. Teprve po jejich splnění začínají investoři brát v potaz i výši a formu případných státních pobídek a dotací,“ řekl výkonný ředitel developerské společnosti Panattoni pro Česko a Slovensko Pavel Sovička.

Přestože nová investiční podpora může pomoci přilákat korejského výrobce baterií, tak u výroby jiných produktů typu solárních panelů to tak jednoduché být nemusí. Právě solární panely přitom MPO zmiňuje mezi výrobky, na něž nová podpora cílí.

„I přes tuto podporu pro strategické investice do šetrných technologií nebude snadné Číně ve výrobě solárních panelů konkurovat. Největším problémem totiž není jen tok peněz, ale fakt, že evropský trh dlouhodobě zaostával ve vývoji a inovacích v této oblasti. Zatímco Čína se zaměřila na masivní investice do výroby a technologického pokroku, Evropa tento trend včas nezachytila a to bude tou skutečnou výzvou pro evropské výrobce,“ poznamenal spolumajitel firmy Greenbuddies zaměřené na výstavbu solárních elektráren Aleš Spáčil.

Návrh nového podpůrného programu odhaduje, že do roku 2033 budou do zařízení pro udržitelnou energetiku směřovat celkové investice ve výši 100 miliard korun. Z této částky budou tvořit 24 miliard státní pobídky. Shodou okolností je objem plánovaných dotací téměř stejný jako částka, která aktuálně chybí v rozpočtu na příští rok pro provozovatele solárních parků a dalších zelených zdrojů.

Doporučované