Hlavní obsah

Ruští prodejci obešli zákaz a zahájili předprodej nových iPhonů

Foto: Apple

iPhone 16. Ilustrační snímek.

Ruští obchodníci zahájili předprodej nejnovějších iPhonů. Podařilo se jim obejít zákaz vývozu výrobků americké firmy Apple do jejich země.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ruští zákazníci budou mít možnost předobjednat si chytré telefony firmy Apple, i když o stovky dolarů dráž než ve Spojených státech. Informuje o tom agentura Reuters.

Přední ruský prodejce elektroniky M.Video-Eldorado a mobilní operátor MTS dnes podle agentury uvedli, že v Rusku jako první představí nový iPhone 16. Společnost M.Video začne tyto telefony dodávat na trh od příštího týdne. MTS očekává zahájení fyzického prodeje velmi brzy.

Apple pozastavil prodej všech svých produktů v Rusku v březnu 2022 v reakci na únorovou invazi ruských sil na Ukrajinu. Zastavil také služby jako ApplePay. Západ se uvalením sankcí snaží omezit vývoz technologií do Ruska.

Zahraniční značky, které zastavily vývoz do Ruska, se tak dostávají nyní ke spotřebitelům oklikou, připomíná Reuters. Obvykle přes země, které na Rusko neuvalily sankce, jako jsou Turecko, Kazachstán, Čína, Indie a Spojené arabské emiráty. Dostupnost zboží těchto firem zajišťuje systém paralelního neboli šedého dovozu schválený ruskou vládou.

Západní zboží a technologie jsou v Rusku stále populární. Kreml ale vyzval úředníky, aby iPhony přestali používat. Tvrdí, že do nich západní zpravodajské služby zabudovaly sledovací software. Apple to popírá.

Společnost M.Video uvedla, že ceny budou začínat na 112 999 rublech (asi 27 500 Kč) za iPhone 16 s pamětí 128 gigabajtů, který tak bude o více než 400 dolarů dražší než v USA. Přístroj iPhone Pro Max s kapacitou jednoho terabajtu je možné v Rusku předobjednat za 249 999 rublů (zhruba 61 000 Kč), tedy 2710 dolarů, zatímco v USA stojí 1599 dolarů.

Doporučované