Hlavní obsah

Rozpačitá sedma: Technologické obry pronásledují velká očekávání

Foto: Flickr - bfishadow

Technologická burza Nasdaq. Ilustrační snímek.

Velké technologické firmy obestírá nervozita, jestli jejich zaujetí umělou inteligencí přinese skutečné výsledky, nebo na trhu splaskne další bublina podobná té z přelomu století, prozrazují zveřejněné výsledky hospodaření.

Článek

Technologické firmy seskupené do takzvané Velké sedmy zatím přinášejí v posledních dvou týdnech smíšené zprávy, které začínají pomalu nahlodávat důvěru trhu, že se zejména velmi nákladná sázka na umělou inteligenci (AI) v dohledné době vyplatí.

Jestli tyto obavy mají nějaké opodstatnění, se ukáže. Jisté ale je, že Alphabet (mateřská firma Google), Amazon, Apple, Meta (platforma zastřešující například Facebook) a Microsoft investovaly do vývoje umělé inteligence stovky miliard dolarů. Do Velké sedmy se řadí ještě NvidiaTesla.

Investoři pocítili vrtkavost těchto velkých jmen minulý týden, kdy výsledky oznámily Tesla a Alphabet. Hlavní akciové indexy ve Spojených státech totiž na jejich nepříliš uspokojivá čísla zareagovaly prudkým výprodejem a zaznamenaly nejhorší obchodní den od konce roku 2022.

Zatím posledním příkladem je Microsoft, který tento týden sice celkově předčil odhady analytiků ohledně svého zisku, ale jeho kvartální zpráva obsahovala i jedno nemilé překvapení v podobě výrazného nárůstu investic právě do AI. Firma zároveň nenaplnila očekávání v klíčovém segmentu cloudových služeb.

Ačkoli odhady podstřelila jen nepatrně, spolu se zmíněnými náklady to stačilo k tomu, aby odepsala zhruba desetinu ze své tržní kapitalizace. Ta se ovšem stále drží nad úrovní tří bilionů dolarů, a Microsoft uhájil druhou příčku za firmou Apple.

Apple po svých výsledcích také čelil prodejnímu tlaku, zejména kvůli tržbám v Číně pod očekáváním, ale nakonec se mu podařilo sestupný trend obrátit, když se investoři zaměřili na silné prodeje iPhonů a iPadů.

Apple tak podle některých analytiků získal čas a může trh přesvědčit o správnosti své cesty, až na podzim představí novou řadu svého klíčového produktu – iPhone 16. Ten by měl pracovat právě s AI, a pojí se k němu tím pádem vysoká očekávání.

Z Velké sedmy zbývají už jen výsledky firmy Nvidia. Výrobce čipů zásadních pro rozvoj umělé inteligence a řady herních produktů bude reportovat až v polovině srpna. Firma, jejíž tržní hodnota (nyní 2,7 bilionu dolarů) se jen v letošním roce zdvojnásobila právě díky „zlaté horečce“ kolem AI, ovšem řeší i jiné problémy.

Její akcie v pátek na evropském trhu ubíraly kolem dvou procent poté, co ze Spojených států přišla zpráva, že tamní úřady zahájily proti Nvidii antimonopolní šetření. Konkurenční výrobci čipů ji totiž obvinili, že zneužívá svého dominantního postavení na poli čipů pro umělou inteligenci.

Trpělivost má své meze

Neuspokojivé výsledky podtrhly výhledy firem Amazon a Intel, které předpověděly slabší tržby pro právě probíhající čtvrtletí. Akcie druhé jmenované se propadly o více než pětinu poté, co vedle neduživé prognózy také ohlásila, že pozastaví výplatu dividend.

Amazon vykázal za druhé čtvrtletí pomalejší růst online tržeb a varoval také, že zákazníci dávají ve stále větší míře přednost levnějšímu zboží. Akcie firmy poté klesly o osm procent.

Na trhu tak pomalu zakořeňují obavy, že by mohla být tržní kapitalizace těchto velkých technologických firem přeci jen poněkud přestřelená. Velká sedma nyní v úhrnu představuje 15,1 bilionu dolarů. Pro srovnání, tržní kapitalizace firem v Evropské unii a Velké Británii je nyní dohromady 15,6 bilionu dolarů.

Doporučované