Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

První v historii. Odbory Samsungu organizují jednodenní stávku

Foto: JPstock, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Jihokorejská společnost Samsung zřejmě zažije po 55 letech své existence jednu premiéru – stávku. Odbory se totiž zatím nedokázaly dohodnout s vedením na výši mezd a pracovních podmínkách.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jihokorejská společnost Samsung Electronics podle všeho zažije první stávku ve své historii. Zapojí se do ní zhruba 28 000 zaměstnanců sdružených do National Samsung Electronics Union, tedy přibližně pětina z celkového počtu.

Jednodenní stávka by podle britské BBC měla proběhnout 7. června. Odbory nevyloučily, že by v budoucnu mohlo dojít ke stávkám v mnohem větším měřítku.

„Vyhlašujeme stávku kvůli tomu, že společnost zanedbává dělníky,“ uvedl zástupce odborů na tiskové konferenci. Zaměstnanci požadují zvýšení mezd o 6,5 procenta a prémií. Akcie Samsungu po vyhlášení stávky klesly o dvě procenta.

Vedení firmy zdůraznilo, že bude s odbory vyjednávat a pokusí se stávku odvrátit.

Analytici pro britskou BBC uvedli, že „plnohodnotná stávka by mohla ovlivnit výrobu počítačových čipů ve firmě a mít dopad na globální dodavatelské řetězce elektroniky“.

Samsung Electronics je vlajkovou lodí jihokorejského konglomerátu Samsung Group, který svým vlivem daleko přesáhl celou jihokorejskou ekonomiku. Samsung je největším světovým výrobcem paměťových čipů, chytrých telefonů a televizorů.

Vztahy Samsungu a odborů jsou historicky hodně pohnuté. Firma mimo jiné až do roku 2020 odborovým centrálám zakazovala zastupovat její zaměstnance.

Související témata:

Doporučované