Hlavní obsah

První díra v novém rozpočtu: Chybí miliardy na dotování zelené elektřiny

Foto: AI vizualizace, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

V rozpočtu 2025 zatím není dost peněz na podporu solárních parků a dalších dotovaných zdrojů. Položku zkrátit nepůjde, upozorňuje ministerstvo průmyslu. Protestuje i Energetický regulační úřad.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V čerstvě zveřejněném návrhu státního rozpočtu se zapomnělo na několik miliard, na které mají podle zákona nárok výrobci zelené elektřiny. Ministerstvo financí navrhlo položku zkrátit, podle Ministerstva průmyslu a obchodu a Energetického regulačního úřadu by však měla naopak růst.

Podle rozpočtové dokumentace je na podporu obnovitelných zdrojů vyčleněno pro příští rok 8,5 miliardy korun. Letos jde o 12,85 miliardy, v minulých letech byla podpora ještě vyšší.

Objem dotací závisí na tom, jak se vyvíjí na trhu cena elektřiny. Když klesne, což se letos děje, mají zelení výrobci právo na její dorovnání. Proti rozpočtu protestují i další ministři, rozdíl je však v tom, že dotace v energetice upravuje zákon, peníze proto nejspíš bude potřeba někde najít.

„Současný návrh státního rozpočtu nepokrývá všechny požadavky vznesené Ministerstvem průmyslu a obchodu během vyjednávání. Proto je budeme uplatňovat i nadále v rámci meziresortního připomínkového řízení,“ uvedl mluvčí resortu Vojtěch Srnka v reakci na dotaz, proč je částka na podporu zelených zdrojů nižší než letos.

Míru podpory určuje Energetický regulační úřad. I podle něj bude potřeba peníze přidat, a ne ubrat. „Předpokládáme, že objem vyplácených podpor pro podporované zdroje energie v příštím roce poroste, a to především kvůli nižším cenám silové elektřiny,“ říká mluvčí Energetického regulačního úřadu Michal Kebort.

Ministerstvo financí na zaslané dotazy zatím nereagovalo. Jeho šéf Zbyněk Stanjura (ODS) už ale přes víkend avizoval, že během září se ještě bude rozpočet dolaďovat a že každoročně v této fázi nastávají změny. Rozpočet zveřejněný o víkendu je zatím jen výkop Ministerstva financí po předběžných jednáních s ministry, oficiální hlasování vlády je na programu až na konci září.

Doporučované