Hlavní obsah

Poláci dostávají Čechy do formy. Mají multisportku a koupí další posilovny

Foto: Form Factory

Posilovna polské společnosti Form Factory. Ilustrační foto.

Polský majitel karty Multisport, která tisíce Čechů přiměla ke cvičení, posiluje v budování svého impéria posiloven v Česku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Český trh fitness center je oproti zahraničí rozdrobený. Jen asi 10 až 15 procent z přibližně 1200 sportovišť je „řetězcových“, tedy ve vlastnictví jedné firmy nebo skupiny investorů, jak je běžné v zahraničí.

To se však může v budoucnu změnit. „Menší nezávislý trh v České republice musí přijmout fakt, že trh je silný, má obrovský potenciál v oblasti zdravotní péče a prevence nemocí a přitahuje investory. Myslím si proto, že sem budou vstupovat další zahraniční hráči,“ říká prezidentka České komory fitness Jana Havrdová zejména s poukazem na aktivitu nejsilnějšího tuzemského hráče, polské společnosti Form Factory.

Form Factory

  • Nejaktivnější hráč v konsolidaci trhu fitness center.
  • Vlastníkem je polská společnost Benefit Systems, která v Česku masově rozšířila systém zaměstnaneckých karet Multisport. Jejich držitel má levnější vstup na sportoviště, část nákladů hradí zaměstnavatel.

Výsledky Form Factory

20212022
Tržby88,7229,4
Zisk–24,7–29,6
Pozn.: v mil. Kč

Společnost, jejíž mateřská firma Benefit Systems stojí za masovým rozšířením zaměstnaneckých karet Multisport, už dříve skoupila sítě posiloven Holmes Place, BBC Fitness, Pure Jatomi a World Class. Momentálně má 21 posiloven, z toho 16 v Praze, tři v Brně a jednu v Ostravě. Tím její nákupní apetit neskončil.

Nově získá další dvě pražská fitness centra firmy Factory Pro Prague na Smíchově a u metra Hradčanská. „Ano, získali jsme dvě fitness centra společnosti Factory Pro Prague. Vše ostatní je součástí naší obchodní strategie, kterou nebudeme komentovat,“ potvrdil bez detailů ředitel Form Factory Štefan Blahovec.

Akvírované společnosti, která patřila podnikatelce Ladě Viesnerové, se finančně nedařilo. V letech 2021 a 2022 hospodařila s kumulovanou ztrátou téměř 12 milionů korun. Obě získaná centra patřila k těm lépe vybaveným. Posilovna na Smíchově je jednou z nejstarších a největších v tuzemsku.

Form Factory je skrze svou mateřskou společnost Benefit Systems provázána se systémem karty Multisport, která je oblíbeným daňově zvýhodněným zaměstnaneckým benefitem, který využívá přibližně jeden milion zaměstnanců. Fitness centra, která s benefitní společností spolupracují, tím získala nové zákazníky z řad významných firem, jako jsou Avast, Alza, Česká spořitelna, Kaufland, Ahold, Seznam.cz apod.

Karta Multisport, s níž mají její držitelé levnější vstup na sportoviště, zároveň dlouhodobě trochu budí kontroverze, protože pod jedním polským majitelem působí firma, která staví největší řetězec fitness center v Česku, a také firma, která má díky benefitním kartám přístup ke spoustě dat o fitness konkurenci.

Další námitkou kritiků bývá, že kvůli poměrně masovému rozšíření karet se v nevýhodě může ocitnout ten, kdo je nepřijímá. To může platit v případě, kdy fitness centrum nemá tak zajímavý produkt, za kterým lidé nejdou bez slevové karty. Ti, kteří karty berou, se musí smířit s o něco nižšími příjmy ze vstupného na hlavu. Jsou ale i opačné pohledy na věc: Provozovatelům center tento benefit rekrutuje i nové zákazníky a navíc na trhu působí konkurence – Active Pass od francouzské společnosti Sodexo.

Jak v březnu popsaly SZ Byznys, do byznysu fitness center se loni vrhl také Jozef Janov, správce peněz ve fondu Hartenberg Andreje Babiše. Koupil většinový podíl v pražské síti fitness center Next.Move se čtyřmi designovými posilovnami a investoval velké prostředky do mobilní aplikace pro cvičení.

Fitness centra oslabil covid

Podle Jany Havrdové v postupné koncentraci trhu a investičních příležitostech stoprocentně sehrává roli ekonomické vysílení z covidu, kdy byl omezen provoz sportovišť.

„Zejména u některých malých fitness center, která jsou na trhu spoustu let, došlo ke ztrátě iluzí a vyhoření. Na druhou stranu trh po covidu jede naplno, má výrazně stoupající tendenci a plno hráčů je na číslech před pandemií,“ uvedla.

Kromě akvizic vznikají i fitness centra nová. Otevírá je nejen Form Factory, ale i řetězec Max Fitness nebo sítě orientované na stimulaci svalů pomocí elektrických impulzů, jako je franšízový koncept Body Express. Technologie zvaná EMS se už delší dobu používá k rehabilitačním účelům, ale v poslední době se více zabydlela ve fitness při formování těla.

Fitness láká investory také díky perspektivě na provázání klasického posilování se zdravotní péčí. Zdravotníci i veřejnost si začínají více uvědomovat, že pohybová aktivita je nedílnou součástí prevence a zdravého života.

„Když vám bude stoupat hladina cholesterolu, doktor by měl nejen podat prášky, ale také vám doporučit cvičení. U diabetu 2. typu, ale i u pacientů s psychickými problémy je pravidelný pohyb superlevnou a účinnou součástí léčby,“ míní Havrdová, známá cvičitelka aerobiku, moderátorka a viceprezidentka Hospodářské komory ČR.

Zřejmě největším je fitness centrum na Vinohradech s rozlohou čtyři tisíce metrů čtverečních, které patří Form Factory.

Doporučované