Hlavní obsah

Podnikatelská nálada v Německu se zhoršuje, země se dál potýká s krizí

Foto: europarl.europa.eu

Ilustrační snímek.

Podnikatelská nálada v Německu se tento měsíc opět zhoršila. Index podnikatelského klimatu, který sestavuje mnichovský ekonomický institut Ifo, klesl na 86,6 bodu z červnových 87 bodů.

Článek

„Německá ekonomika se stále více potýká s krizí,“ uvedl dnes ekonom Klaus Wohlrabe z  mnichovského ekonomického institutu Ifo. Data vycházejí z průzkumu mezi zhruba devíti tisíci německých podnikatelů a manažerů německých firem.

Index podnikatelského klimatu klesl na 86,6 bodu z červnových 87 bodů. Horší je i hodnocení současné situace a očekávání do dalších měsíců, dodal institut.

Index podnikatelské situace, v němž podnikatelé a manažeři hodnotí aktuální situaci svého vlastního podnikání, za poslední měsíc klesl o 0,6 bodu na 86,5 bodu.

Index očekávání, v němž podnikatelé a manažeři hodnotí výhled ekonomiky i vlastního podnikání na nejbližších šest měsíců, klesl z 87 bodů na 86,8 bodu.

Pesimismus je podle Wohlrabeho patrný zejména ve zpracovatelském průmyslu. „Podniky byly výrazně méně spokojené se současným podnikáním. Očekávání klesla na nejnižší úroveň od února. Podniky si opět stěžovaly na klesající objem zakázek,“ dodal.

Ifo

Ifo Institute for Economic Research je výzkumná instituce se sídlem v Mnichově. Ifo je zkratka z Information and Forschung. Jako jeden z největších německých ekonomických think tanků analyzuje hospodářskou politiku a je známý svým měsíčním Ifo Business Climate Index for Germany.

Zdroj: Wikipedia

Pesimismus nicméně podle dat Ifo panuje i ve vedení firem ve službách, v maloobchodě se nálada po dvou měsících poklesu mírně zlepšila. Ve stavebnictví zůstal hlavní index beze změny, zatímco se zlepšilo hodnocení aktuální situace a zhoršil se výhled do budoucna.

Německo představuje pro Českou republiku největšího obchodního partnera. Hrubý domácí produkt (HDP) Německa se v loňském roce snížil o 0,2 procenta. Letos vláda očekává návrat k růstu, který odhaduje na 0,3 procenta.

Doporučované