Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Podnikatelská nálada v Německu se čtvrtý měsíc za sebou zhoršila

Foto: Headlandova Barbora, Mapy.cz

Ilustrační snímek.

Podnikatelská nálada v Německu se čtvrtý měsíc za sebou zhoršila a ocitla se nejníže od ledna. Hodnota indexu, který ji sleduje, se v září snížila na 85,4 bodu ze srpnových 86,6 bodu.

Článek

Německé firmy jsou méně spokojené se současným podnikáním a zhoršil se i jejich výhled na příští měsíce. Uvedl to dnes mnichovský ekonomický institut Ifo, který provádí průzkum nálady podnikatelů. Hodnota indexu, který ji sleduje, se v září snížila na 85,4 bodu ze srpnových 86,6 bodu. Podnikatelská nálada se zhoršila čtvrtý měsíc za sebou a je nejníže od ledna.

Analytici v anketě agentury Reuters očekávali pokles indexu na 86 bodů. Horší vývoj tak snižuje naděje, že největší evropská ekonomika zaznamená v blízké době oživení.

„Německá ekonomika se dostává pod sílící tlak,“ uvedl prezident Ifo Clemens Fuest. Index Ifo patří mezi nejdůležitější německé ekonomické barometry a je považován za spolehlivý ukazatel vývoje v příštích šesti měsících.

Firmy hodnotily hůře i svoji současnou situaci. Index současných podmínek se snížil na 84,4 bodu ze zpřesněné srpnové hodnoty 86,4 bodu. Index očekávaného vývoje ve firmách se pak snížil na 86,3 bodu z 86,8 bodu v předchozím měsíci.

Ifo

Ifo Institute for Economic Research je výzkumná instituce se sídlem v Mnichově. Ifo je zkratka z Information and Forschung. Jako jeden z největších německých ekonomických think tanků analyzuje hospodářskou politiku a je známý svým měsíčním Ifo Business Climate Index for Germany.

Zdroj: Wikipedia

Ve zpracovatelském průmyslu se index propadl na nejnižší úroveň od června 2020. Podniky zhoršily hodnocení současné situace i svých očekávání. Zhoršil se nedostatek zakázek a problémy mají důležitá odvětví průmyslu.

Horší je i klima v sektoru služeb, i když očekávaní jsou tam o něco méně skeptická. Zlepšila se nálada v odvětví cestovního ruchu a pohostinství. Naproti tomu se zvýšila hodnota indexu ve stavebnictví, důvodem jsou méně pesimistická očekávání.

Institut Ifo na začátku tohoto měsíce v aktualizované prognóze zhoršil odhad vývoje německé ekonomiky. Nyní očekává, že ekonomika letos vykáže nulový růst, ještě v červnu počítal se zvýšením hrubého domácího produktu (HDP) o 0,4 procenta. Institut rovněž snížil odhad růstu HDP na příští rok na 0,9 procenta, zatímco dosud čekal růst o 1,5 procenta.

Doporučované