Hlavní obsah

Podnikatel z Jeseníků: Řeka našla nové koryto, škody budou desítky milionů

Záběry zaplaveného areálu firmy přímo od majitele Fenix Group Cyrila Svozila.Video: Fenix Group

„Nevíme a tápeme. Teď se v první řadě snažíme zprovoznit elektřinu, abychom byli připojeni a mohli začít uklízet a odsávat bahno,“ říká majitel Fenix Group Cyril Svozil.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jesenicko o víkendu postihly katastrofální záplavy. Jednou ze zasažených firem je i Fenix Group podnikatele Cyrila Svozila, která se v oblasti topných systémů vypracovala mezi světovou špičku. Té přímo v Jeseníku velká voda zasáhla nejcitlivější část závodu – robotickou výrobu.

„Zatím nemůžeme stanovit rozsah škod, zatím jenom tušíme, že to bude velmi nepříjemné. Může to být až v desítkách milionů korun. Pořizovací cena zařízení byly stovky milionů,“ říká v rozhovoru pro SZ Byznys majitel Fenix Group Cyril Svozil. Redakci poskytl i záběry zaplaveného areálu.

Kdy budete znát rozsah škod?

Tím, že je zasažena nejsofistikovanější část, robotická výroba, musíme čekat na odbornou firmu, která zjistí, co všechno je zničeno a také rozsah škod. My jsme zatím bez elektřiny, takže nejsme ani schopni to začít spouštět a testovat. Nevíme a tápeme. Teď se v první řadě snažíme zprovoznit elektřinu, abychom byli připojeni a mohli začít uklízet a odsávat bahno.

Není to první povodeň, která Jesenicko zasáhla. Můžete to srovnat s rokem 1997?

Je to opravdu podstatně horší než v tom roce ’97.

Tentokrát jste ale měli určitý prostor na přípravu, když to tak řeknu. Podařilo se dopředu něco odklidit, zachránit, nachystat se?

To jsme samozřejmě udělali a to se podařilo. V zásadě jsme ty cenné materiály umístili do výšky, tak aby nic nebylo na podlaze. Na materiálu tak velké škody nebudou, byť voda sahala skoro metr padesát. Bohužel ale strojní zařízení na zemi je a je napevno. S tím nic dělat v daném čase nešlo. A to bylo zaplaveno.

Neuvažovali jste právě po minulých povodních, že byste závod přesunuli jinam?

Toto místo v roce 1997 zasaženo nebylo. Teď prostě protekla areálem nová řeka. Proti tomu těžko něco uděláte. Samozřejmě jsme měli pytle s pískem, měli zajištěné vstupy do objektů, ale když je tu náhle metr a půl vysoká povodňová vlna, opravdu dravý tok, ve kterém plavou klády, které rozbíjejí, do čeho vrazí, není to jako v nížinách, kde voda stojí. To se nedá srovnávat.

A teď budete o přesunu výroby z této oblasti jinam uvažovat?

Když jsme si dělali průzkum, tak toto místo bylo zaplaveno naposledy na konci devatenáctého století. Tehdy se zaplavilo celé údolí. Touto optikou tak kromě horských vrchů nemůžete mít jistotu, že vás to jinde nezaplaví. Stěhovat se jinam, to nám nedává smysl, ale budeme spíš hledat cestu nějakých opatření se správcem toho daného toku. Jak jsem zmínil, my sice v areálu řeku máme, ale k té záplavě nedošlo tím, že by se vylila z koryta v areálu. Ona se bohužel vylila vysoko nad námi a vytvořila si koryto nové. Tím vtekla do našeho areálu v místech, kde nikdy žádná řeka nebyla. Toto se dá velmi těžce predikovat. Příroda je velký živel a ten opravdu nezkrotíme.

Jak dlouho teď budete vyřazeni z provozu?

V prvé řadě musíme co nejrychleji zprovoznit elektřinu. Část závodu zasažena nebyla, takže tam musíme spustit výrobu, co nejdříve to půjde a pak musíme v zasažené části co nejrychleji zajistit opravu. Výpadek tam každopádně bude, ale nejsme schopni v současné době odhadnout, jestli to bude v řádu týdnů nebo měsíců.

Jste pojištěni?

Samozřejmě, ale to bude jen taková záslepka. Jsme pojištěni i proti výpadku výroby způsobeném pojistnou událostí, ale je to postaveno tak, že vám to v žádném případě nenahradí plné škody.

Doporučované