Hlavní obsah

Pivo docházelo už v pět odpoledne. Jak Hrad hostil minipivovary

Foto: Seznam Zprávy

Festival minipivovarů na Pražském hradě.

V Královské zahradě proběhl 12. ročník festivalu řemeslných pivovarů. Mezi 2,5 tisíce návštěvníků byl i prezident s první dámou.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V sobotu odpoledne se Střelecká cesta pod Královským letohrádkem Pražského hradu zcela zaplnila. Na dlážděném prostranství s desítkami stánků minipivovarů z různých koutů Česka postávají návštěvníci se skleničkami s logem Českomoravského svazu minipivovarů, další sedí na schodech a někteří se před sluncem ukrývají ve stínu sousední Královské zahrady.

„Mně nejvíc chutnalo pivo od Medvídků,“ říká asi šedesátiletý muž, který se představil jako Karel. „Zaujala mě i IPA z Břevnovského klášterního pivovaru. Jsem tady popáté a je výborné, že je nabídka každý rok jiná,“ dodává.

V pátek na festival zavítal i prezident Petr Pavel s první dámou. „Zdržel se tady asi hodinu. Prošel si několik stánků, zastavil se třeba u Podřipského minipivovaru, protože v sousední obci bydlí,“ popisuje šéf svazu minipivovarů Michal Voldřich. „Zajímal se také o roli řemeslných pivovarů v odlehlých částech země,“ doplňuje.

V sobotu však už u stánku o prezidentské návštěvě nic nevědí. „Vystřídali jsme se, včera tady byl jiný personál,“ říká jeden z členů osazenstva Podřipského rodinného minipivovaru.

Z hloučků před stánky je kromě češtiny slyšet i řada dalších jazyků. Na festival dorazila i skupina mužů z Kypru v tričkách s nápisem Pivo vyvedeným v řecké abecedě. „Jsme tři bratři a jeden bratranec,“ vypráví česky Christos, který vystudoval v Praze chemii a žije v Česku. Zbytek skupiny v kyperské metropoli Nikósii provozuje vlastní pivovar.

„Ze žateckého chmele a moravského sladu vaříme český ležák. Máme i bavorské pšeničné pivo a svrchně kvašená piva,“ říká Christos. „Na festivalu nás baví, že můžeme ochutnat novinky od českých kolegů,“ dodává.

Na schodech nad Střeleckou cestou posedávají Němec Alex s Angličankou Lorou. „Žijeme v Praze, a když jsem na internetu viděl, že se na Hradě koná pivní festival, neváhali jsme,“ říká právník Alex. „Jsme tady od dvou hodin a zaměřili jsme se hlavně na speciály a experimentální piva. Škoda, že spousta z nich celkem brzy došla,“ lituje.

V pět už někteří zavírali

Kolem páté hodiny už některým pivovarům došly zásoby. Každý z nich si podle pravidel akce mohl čepovat dva druhy piv, každý po 50 litrech, což se u populárních pivovarů ukázalo jako příliš málo. „Teď už máme jen nealko. Čepovali jsme naši slavnou americkou IPA Samurai, ale už je pryč,“ říká sládek varnsdorfského pivovaru Kocour Patrik Godovský.

Podle organizátorů ze svazu minipivovarů dorazilo na festival 2,5 tisíce pivních fandů. „Letos je to velmi úspěšný ročník, máme radost, že přišlo tolik lidí,“ říká prezident svazu Michal Voldřich. „Příští rok musíme zajistit víc piva,“ usmívá se.

Narozdíl od předchozích ročníků se vedle silných a různých speciálů, jako jsou stále populárnější kyselá piva sour ales, letos velké oblibě těší i slabší piva.

Například pivovar Kladno Kročehlavy nabízí osmistupňovou Kladenskou Poldi, zatímco Topolský pivovar z Moravského Slovácka má na čepu Výčepní desítku. „Je to naše nejpopulárnější pivo, tvoří asi třetinu až polovinu našeho výstavu,“ říká Richard Antl, který stánek obsluhuje.

Doporučované