Hlavní obsah

Permanentní krize a stres. Investor popisuje obor zvyklý na levné peníze

Řídící partner fondu Nation 1 Jaroslav Trojan říká, že profesionální investoři s výkyvy ekonomiky dopředu počítají.Video: Daniel Novák, Seznam Zprávy

 

Reklama

Svět startupů zažívá horší časy. Nadějné technologické firmy zvyklé na rychlý růst škrtají náklady a propouštějí. Do toho se hůř dostávají k penězům od investorů. Přesto čeští investoři z Nation 1 spouštějí nový fond.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Startupy v současnosti musejí počítat s horším přístupem k investičnímu kapitálu, a tím pádem musejí více šetřit. A například propouštět. Pro profesionální investory do startupů to však překvapení není. S ekonomickými cykly dopředu počítají, řekl v Agendě SZ Byznys Jaroslav Trojan, řídící partner fondu Nation 1, který se zaměřuje na investice do startupů v rané fázi jejich existence.

Fond investoval například do firmy Vrgineers, jež vyvíjí brýle pro virtuální realitu, nebo do startupu vyrábějící menstruační kalhotky pod značkou Snuggs. V portfoliu Nation 1 je celkem třicet firem.

„Startupová branže v krizi určitě není. Startupy obecně jsou v krizi neustále. Je to jejich konstantní stav. A jedna z důležitých vlastností startupistů je, že mají odolnost vůči stresu a krizím,“ uvedl Trojan.

Zájem profesionálních investorů podle Trojana z trhu nezmizel. „Spíše odpadli investoři, kteří mají investování do startupů jako okrajovou záležitost. Profesionální investoři počítají s cykličností ekonomiky a pokračují ve svých strategiích,“ doplnil představitel fondu Nation 1.

Přesto Trojan připouští, že nálada mezi startupisty ve srovnání s minulými roky trochu ochladla.

„Celkově vzato valuace (hodnoty firem, pozn. red.) klesly. V naší investiční kategorii, která se týká velmi rané fáze života startupů, jsou poklesy valuací minimální. Spíše nám to pomáhá urychlit diskuze se zakladateli. Přece jen příběhů, kdy se dočtou, že nějaký startup získal investici s astronomickou hodnotou, ubylo. Tedy i očekávání zakladatelů jsou realističtější. Nám to pomáhá dohodnout se na podmínkách,“ poznamenal řídící partner fondu Nation 1.

V rámci Nation 1 nyní funguje investiční fond, který je v první polovině svého životního cyklu. Životnost fondu je stanovena na deset let s možností prodloužení o další dva roky. Stávající fond má tři a půl roku od první investice a jednotlivé firmy plánuje držet v průměru pět až sedm let.

„Již jsme ale založili druhý fond. Cílíme na velikost zhruba 35 milionů eur. Rozšíříme geografii. Budeme se více koukat nejen na investice v České republice a na Slovensku, ale i v jiných středoevropských zemích,“ uvedl Trojan.

Celý rozhovor najdete nahoře ve videu, na Podcasty.cz a v podcastových aplikacích.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Související témata:
Jaroslav Trojan (investor)
Nation 1

Doporučované