Hlavní obsah

Operátoři řeší výpadky na Moravě. Všude se provoz zatím obnovit nedá

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Hanušovice na Šumpersku v Olomouckém kraji.

Operátoři řeší výpadky v oblastech zasažených povodněmi. Situace je podle mluvčí O2 lepší než v neděli, některá místa jsou však technikům zatím nedostupná a na opravy si počkají.

Článek

V oblastech zasažených povodněmi, zejména v Moravskoslezském a Olomouckém kraji nebo na Broumovské vrchovině, řeší operátoři problémy s výpadky. Na vině jsou přerušené dodávky elektřiny.

„Tam, kde to situace a bezpečnostní opatření dovolí, se snažíme dostat k nejdůležitějším základnovým stanicím a zajistit náhradní napájení dieselovými agregáty a také do nich doplňovat naftu,“ uvedla pro SZ Byznys tisková mluvčí O2 Veronika Zachariášová.

Situace v Česku online

Aktuální dění v České republice sleduje redakce v tomto živém přenosu.

Technici operátorů jsou však závislí na tom, jak postupují práce energetiků, kteří postupně obnovují přerušené dodávky elektřiny ve vodou zasažených lokalitách, jak vysvětlila mluvčí.

Do některých míst se proto zatím technici nedostanou. „Bohužel vzhledem k povodňové situaci, která je ještě stále na mnoha místech vážná a voda se vylévá i do krajiny a na přístupové cesty, jsou místa, kam se technici zatím z bezpečnostních důvodů nemohou dostat. Jakmile to bude možné, budeme i tyto lokality okamžitě řešit,“ řekla Zachariášová. Dostupnost lokalit se podle mluvčí může měnit i v řádu minut.

Obnova provozu není podle mluvčí O2 snadná ani v dostupných lokalitách. V neděli odpoledne musela při zprovoznění spojení ve Vrbně pod Pradědem technikům pomoci i armáda a hasiči, kteří dokonce využili i vrtulník. Zajistili tak signál pro oblast Krnova, což je jedna z nejzasaženějších lokalit.

Foto: CETIN

Ke zprovoznění signálu ve Vrbně pod Pradědem museli technici využít vrtulník.

Se složkami integrovaného záchranného systému spolupracuje na Moravě i mobilní operátor T-Mobile.

„V tuto chvíli řešíme nejvíce výpadků na Jesenicku a Ostravsku. Bohužel aktuální situace technikům neumožňuje přístup k nim. Je to životu nebezpečné a řešíme možnosti přístupu s IZS. V tento moment je kvůli přerušení dodávek elektrického proudu významná část signálu na Moravě zajištěna pouze z náhradních zdrojů energie,“ uvedla vedoucí komunikace firmy Patricie Šedivá.

Na obnově signálu pracuje také Vodafone. „Rozmístili jsme desítky dieselových generátorů. Situace se mění podle místních podmínek a dostupnosti lokalit, ale daří se nám výpadky řešit. Naši technici jsou v terénu 24 hodin denně a v intenzivní spolupráci s Hasičským záchranným sborem, který nám pomáhá svou těžkou technikou zpřístupnit jinak nedostupné oblasti,“ sdělil SZ Byznys mluvčí Vodafone Ondřej Luštinec.

Situace v pondělí je podle Zachariášové lepší než nedělní stav. „Už během neděle došlo k výraznému zlepšení v severních Čechách a ve východní části Jeseníků směrem k Ostravě,“ řekla.

Operátoři se postiženým snaží ulevit také poskytnutím některých služeb zdarma. Například O2 a T-Mobile zákazníkům nabízejí neomezená data, která jim mohou spojení s blízkými usnadnit.

Data zdarma poskytuje klientům v zasažených oblastech i Vodafone. „Chceme naše zákazníky a zákaznice podpořit, a proto ke všem měsíčním tarifům, které ještě nejsou datově neomezené, dáváme zdarma neomezená data na příští dny. Ti, kdo mají předplacenou kartu, nyní zdarma dostanou balíček jeden GB dat,“ uvedl Luštinec.

Doporučované