Hlavní obsah

Odbory veřejného sektoru vstoupily do stávkové pohotovosti, chtějí růst platů

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Odborové svazy veřejného sektoru vyhlásily k dnešku stávkovou pohotovost kvůli tomu, že s vládou zatím nemají dohodu na zvýšení platů pro letošek a příští rok. Rozhodli to dnes na společném jednání odboroví předáci a předačky.

Článek

Šéf odborů státních orgánů a organizací Pavel Bednář oznámil, že odboráři požadují přidání nejméně o deset procent pro všechny zaměstnance veřejné sféry. Jelikož se ale zatím s vládou na požadavku nedohodli, vyhlásili k dnešku stávkovou pohotovost.

Platy ve veřejném sektoru stanovuje pět tabulek s jednotlivými tarify podle odbornosti a délky praxe. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) navrhuje úpravu první tabulky pro úředníky, pracovníky v kultuře, technické pracovníky v sociálních službách a ve zdravotnictví či nepedagogické síly ve školství a také přidání pro lidi ve státní službě od září.

Ve veřejné sféře pracuje 846 300 lidí. Z nich výdělek podle první tabulky dostává 359 900 a zaměstnanců státu je 70 400. O zvednutí výdělků ostatních od ledna se podle ministra práce vede debata. Premiér Petr Fiala (ODS) už dříve řekl, že při přípravě rozpočtu na příští rok se bude jednat i o adekvátním navýšení platů.

Vyhlášení stávkové pohotovosti neurychlí jednání vlády o růstu platů, řekl dnes novinářům při příchodu na jednání kabinetu ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Dohodu o úpravě platů očekává až po vládních prázdninách, které budou příští dva týdny.

„Nevím, co od toho odbory očekávají,“ řekl Válek. „Stávková pohotovost neurychlí to projednání ani ho nezpomalí ani ho nějak neovlivní. Těžko povede k tomu, že by byla mimořádná vláda v době vládních prázdnin, to ani technicky nejde,“ dodal.

Další ministři při příchodu na jednání kabinetu říkali, že odbory mají na protestní akce právo. Zároveň ale upozorňovali na to, že kabinet s odborovými svazy jedná a nadále jednat bude, a připomínali příslib ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL), že se platy ve veřejné sféře zvýší.

Doporučované