Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Další překážka pro gigafactory. Obec ji má brzdit připomínkami

Foto: Město Bohumín

Kde by měla na severu Moravy být gigafactory.

Obyvatelé Dolní Lutyně v referendu odmítli stavbu továrny na výrobu baterií. Zástupci obecního úřadu mají projektu bránit podáváním připomínek.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Továrně na výrobu baterií do elektromobilů v obci Dolní Lutyně na Karvinsku se postaví do cesty další překážka. Obyvatelé ji v referendu odmítli a zaúkolovali obecní úřad, aby stavbu blokoval připomínkami.

Pro to, aby obec podávala připomínky a námitky, se vyslovilo 2176 hlasů, proti 246. Celkem mohlo hlasovat 4371 voličů, takže svůj platný hlas odevzdalo 55 procent oprávněných voličů.

Výsledek referenda se podle starosty dal očekávat. „Překvapením je ale účast, která byla příjemně vysoká,“ řekl pro ČTK starosta obce Pavel Buzek (STAN). Dodal, že vedení obce se bude výsledkem řídit. Zda se mu ale podaří záměr zvrátit, starosta neví. „To je momentálně otázka na právníky, nakolik budeme schopni stavbě zabránit,“ řekl.

Obec Dolní Lutyně nebyla jedinou možností při výběru plochy. Při hledání vhodného místa byly prozkoumány různé brownfieldové areály po celém Česku. Avšak požadavky investora na rozlohu přesahující 200 hektarů a adekvátní kapacitu inženýrských sítí vedly k vyloučení mnoha míst.

Oblast Dolní Lutyně zvítězila díky své velikosti a právě blízkosti infrastruktury, což umožňuje, aby se tak velká stavba mohla vůbec uskutečnit a případná továrna fungovat.

Po Novém roce začalo prověřování oblasti. Úředníci tak například zjišťovali, jaký bude mít projekt vliv na nedaleké okolí, kde hnízdí vzácní ptáci. Plán výstavby gigafactory však zahrnuje i výsadbu zeleně pro zachování biodiverzity.

Ministr obchodu a průmyslu Jozef Síkela (za STAN) výsledek referenda respektuje. Ocenil, že otázka hlasování nezablokuje další jednání. Při květnové obhajobě projektu uvedl, že jeho úkolem je tuto investici do Česka dostat.

„Chci říct, že tato investice bude buď v Lutyni, nebo v jiné zemi,“ dodal a zdůraznil důležitost strategických investic pro rozvoj ekonomiky. Podle jeho slov tak můžeme lépe reagovat na domácí i zahraniční výzvy, jako jsou ruská agrese nebo nástup elektromobility.

Pozn.: Doplnili jsme vyjádření ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely

Související témata:

Doporučované