Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Nový vlastník TV Barrandov převzal moc, Soukupa vymazal z představenstva

Foto: Jaromír Soukup

Bývalý ředitel TV Barrandov Jaromír Soukup.

aktualizováno •

Jaromír Soukup zmizel z představenstva firmy Barrandov Televizní Studio, která drží vysílací licenci. Změnu prosadil jeho společník Jan Čermák. Obchodní rejstřík ukazuje, že Čermák už má ve firmě hlavní slovo a velkou většinu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Televize Barrandov má podle oficiálních dokumentů jediného majoritního vlastníka a člena představenstva. Podle notářského zápisu, který se v pátek ráno objevil v obchodním rejstříku, jím je podnikatel Jan Čermák.

Dlouholetý vlastník, šéf a moderátor Jaromír Soukup vpustil Čermáka do televize loni na podzim a předal mu polovinu akcií mateřské firmy Empresa. Krok zdůvodnil tím, že Čermák pomůže televizi s dluhy. V televizi se poté změnilo vedení, Soukup ale doposud popíral, že by se nějak změnily vlastnické poměry.

Notářský zápis v rejstříku nyní ukazuje další vývoj. Jde o záznam z valné hromady společnosti Barrandov Televizní Studio, která drží vysílací licenci a je klíčem k fungování stanice. Valná hromada – což je u akciových společností nejvyšší orgán složený z konečných vlastníků – měla jediného účastníka, kterým byl právě Čermák s podílem 80,31 % základního kapitálu.

Valná hromada se podle zápisu konala 13. května letošního roku a měla jen dva obsahové body. Čermák coby jediný přítomný akcionář – a držitel dostatečně velkého majoritního podílu – nechal podle zápisu odvolat Soukupa z představenstva. Zůstal v něm dál jako jediný člen.

Druhým bodem byla jedna výměna v dozorčí radě. V ní končí právnička Jitka Věková, která v orgánech společnosti působila od roku 2016. Na její místo nastoupila nová ředitelka televize Andrea Mia Geyer, a to opět jako jediný člen.

Čermákův tým už televizi od podzimu řídil, navenek se ale doposud vlastnické uspořádání prezentovalo tak, že Čermák a Soukup se musí nejdříve na všem důležitém dohodnout spolu. Tak situaci prezentoval i Soukup ještě v polovině května, tedy už po konání valné hromady, jejíž zápis byl ale zveřejněn až teď.

Čermák novou situaci popsal pro Deník N jako „převzetí vlády“ a začátek roku tvrdé práce. „Nyní bude jednodušší řízení společnosti, jednání s věřiteli a realizace reorganizačního plánu nebo strukturování investic,“ uvedl pro SZ Byznys.

„Správně je to tak, že postupujeme v souladu,“ uvedl k tomu Soukup pro SZ Byznys. Podle něj se změny v televizi dál odehrávají po dohodě mezi ním a Čermákem a „v dalších dnech“ bude k vidění další vývoj.

Co bude dál s programy, které Jaromír Soukup pro Barrandov vyráběl a které doposud dominovaly vysílání, zatím není jasné. Podle změn v programovém plánu hlavního kanálu televize, na které tento týden upozornil server Médiář, všechny Soukupovy pořady od července končí.

Podle Soukupa ale nejde o nic nového, protože letní pauzu si bral i v minulých letech a přes prázdniny nic nenatáčel. „Podzimní schéma uvidíte, až bude,“ uvedl na dotaz redakce, co bude s jeho pořady a účinkováním na obrazovce dál.

Doplnili jsme o vyjádření Jaromíra Soukupa a Jana Čermáka.

Doporučované