Hlavní obsah

Fond Presto Ventures a CSG hlásí první investice. Tři firmy a přes 60 milionů

Foto: Presto Tech Horizons

Testování zařízení Bavovna na dronu Aurelia X6.

Fond Presto Tech Horizons zaměřený na obranné technologie vloží peníze do vývoje umělé inteligence pro navigaci dronů či akustických lokalizátorů zbraní. Výše investice přesáhne 60 milionů korun.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Společný fond pražské venture kapitálové společnosti Presto Ventures a zbrojní skupiny CSG Michala Strnada si vybral první tři technologické startupy ze zemí NATO a jeho spojenců, do nichž vloží peníze.

Presto Tech Horizon investuje do americko-ukrajinského startupu Bavovna, který vyvíjí systém umělé inteligence pro autonomní navigaci bezpilotních letounů, startupu Vidar Systems z Ukrajiny, který pracuje na přenosných akustických lokalizátorech, a firmy Tur.ai z Holandska, která modernizuje automatizaci podnikových procesů.

„Od jara jsme společně ohodnotili už přes 1200 startupů z 15 zemí a potkali se se stovkami šikovných podnikatelů. Dvacet pět nejlepších příležitostí jsme si vybrali pro hlubší analýzu a první z nich teď investujeme,“ uvedl zakládající partner fondu Presto Tech Horizons Přemysl Rubeš v tiskové zprávě.

Americko-ukrajinský startup Bavovna vyrábí navigační systémy pro bezpilotní letouny a vozidla. Technologii řídí umělá inteligence, která dronům umožňuje přesně operovat v prostředích bez GPS signálu a v oblastech ohrožených elektronickým bojem.

Vidar Systems působící v Kyjevě vyvíjí přenosný akustický lokalizační systém určený k detekci zbraní a precizní orientaci na bojišti. Systém podle investorů kombinuje distribuované akustické senzory s pokročilým strojovým učením, což umožňuje detekci, sledování a identifikaci dělostřelectva, vozidel, a dokonce i samotné střelby v reálném čase.

V Nizozemsku založená společnost Tur.ai vyvinula nástroj pro automatizaci podnikových procesů od interakcí se zákazníky až po správu dodavatelů. Řešení využívající umělou inteligenci pro řízení nákupních procesů vyvinuté startupem Tur.ai využívá například pivovarnický koncern Heineken.

Další investice na obzoru

Fond do zmíněných startupů investuje více než 60 milionů korun. Celkem CSG a Presto Ventures vložily do Presto Tech Horizons 150 milionů dolarů, tedy zhruba 3,8 miliardy korun. „Pro budoucnost CSG je zásadní, abychom byli na světové špičce v technologických inovacích. Vedle našeho vlastního výzkumu a vývoje jsou právě investice do startupů a spolupráce s nimi logickým krokem,“ uvedl výkonný ředitel CSG David Chour.

Další investice fond připravuje. Budou se týkat například využití univerzální umělé inteligence pro průmyslové roboty nebo systém pro zabezpečení železniční dopravy. V nejužším výběru pro další investice je také startup, který programuje kvantové algoritmy pro řešení nejsložitějších výpočetních úloh v kryptografii, logistice a vývoji léků.

CSG je holding, který vlastní český podnikatel Michal Strnad. Jeho součástí jsou například automobilka Tatra Trucks, významný světový výrobce malorážové munice Fiocchi nebo výrobce radarů Retia. Hlavními obory CSG jsou strojírenství, automobilový, železniční či letecký průmysl a obranný průmysl.

Presto Ventures je venture kapitálová společnost, která od roku 2016 investuje do rostoucích technologických firem. V portfoliu má přes 60 firem z 20 zemí. Přímo na svých stránkách v kapitole „NATO a přátelé“ prezentuje jako svůj cíl podporu pokročilých technologických inovátorů se základy nebo významným operačním zaměřením v zemích NATO a jeho spojenců.

Podívejte se: Seznam Zprávy sestavily žebříček 100 nejhodnotnějších českých firem. Kliknutím na řádek v tabulce nebo na interaktivní grafiku je možné zjistit další podrobnosti o umístěné společnosti.

Doporučované