Hlavní obsah

Nizozemský úřad pokutoval firmu Clearview AI kvůli rozsáhlé databázi obličejů

Foto: koláž: Pavel Kasík, Seznam Zprávy, AI vizualizace

AI vizualizace obličeje. (ilustrační snímek)

Vytváření databáze bez dostatečného informování lidí, jejichž fotografie databáze obsahuje, je podle nizozemského úřadu porušením evropských pravidel o ochraně osobních údajů GDPR.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nizozemský úřad pro ochranu osobních údajů (DPA) vyměřil pokutu 30,5 milionu eur (více než tři čtvrtě miliardy Kč) americké společnosti Clearview AI, která vytváří software pro rozpoznávání obličejů. Důvodem pokuty je rozsáhlá databáze fotografií obličejů, kterou si firma vytvořila a kterou úřad považuje za nezákonnou. Úřad v úterní tiskové zprávě rovněž varoval, že používání služeb společnosti Clearview AI je v Nizozemsku zakázáno.

„Clearview má databázi s více než 30 miliardami fotografií lidí. Tyto fotografie automaticky sbírá na internetu. A pak je převede na jedinečný biometrický kód pro každou tvář. Aniž by to tito lidé věděli a aniž by k tomu poskytli souhlas,“ uvedl úřad.

Vytváření databáze bez dostatečného informování lidí, jejichž fotografie databáze obsahuje, je podle nizozemského úřadu porušením evropských pravidel o ochraně osobních údajů GDPR.

„Pokud je vaše fotografie na internetu, můžete se ocitnout v databázi společnosti Clearview a být sledováni,“ uvedl šéf úřadu Aleid Wolfsen. „To není scénář z nějakého strašidelného filmu. Není to ani něco, co by se mohlo dít jen v Číně,“ dodal.

Úřad rovněž uvedl, že společnost Clearview nevznesla vůči jeho rozhodnutí námitky, takže se proti pokutě nemůže odvolat. Dodala, že pokud firma nepřestane porušovat pravidla, hrozí jí dodatečné postihy ve výši až 5,1 milionu eur.

Minulý týden nizozemský úřad vyměřil americkému provozovateli alternativní taxislužby Uber pokutu 290 milionů eur (přes sedm miliard Kč), protože podnik podle něj v rozporu s pravidly posílal osobní data evropských řidičů taxi do centrály ve Spojených státech. Uber tuto pokutu označil za neopodstatněnou a uvedl, že se hodlá odvolat.

Doporučované