Článek
Nepleťte se nám tu s kočárky, uklidněte si děti, aby nekřičely, nepřekážely, neskákaly, nebo neběhaly po podniku. A když už je sem vzít musíte, dohlédněte na to, že nedrobí. Zhruba takto vyznívá soubor pravidel, kterými se vůči rodinám s dětmi nedávno vymezila pražská kavárna Marthy’s kitchen.
Tento podnik přístup rodičům s dětmi nezakázal, ale sepsal pravidla, o jejichž dodržování rodiče s dětmi požádal. Řada rodičů byla pobouřena i přesto, že kavárna vysvětlila své kroky snahou předejít možným nehodám a zraněním. Otázka, zda patří děti do restaurací, se přitom ale neřeší jen v Česku.
Aktuálně se k ní vyjádřil i známý šéfkuchař Ilaria Vinciguerra, bývalý držitel michelinské hvězdy a majitel stejnojmenné italské restaurace v Gallarate v oblasti Varese pro francouzský deník La Repubblica: „Je absurdní, že v některých restauracích je dětem vstup zakázán. Považuji to za neuvěřitelně rasistickou volbu,“ říká Vinciguerra s tím, že za 23 let práce v gastronomii se mu nikdy nestalo, že by se dítě nedalo zvládnout.
„Podle mých zkušeností, když jim uvaříte, co chtějí, ať už jsou to těstoviny s olejem nebo pečené brambory, zůstávají malé děti klidné. Je na rodičích, aby si zvykli chodit do restaurace, a především na nás restauratérech, abychom se postarali o to, že se budou cítit co nejlépe.“
Šéfkuchař přitom vyzval své kolegy, aby „otevřeli dveře dětem, které jsou naší budoucností. A přestali být falešnými moralisty.“ Vadí mu přitom i fakt, že zatímco děti mají někde vstup zakázaný, u domácích mazlíčků to neplatí.
„Do některých restaurací děti nesmějí, zatímco třeba psi ano. Mám zvířata moc rád a mám tři psy, ale jsem také rodič a něco takového je pro mě nepředstavitelné. Převracíme svět naruby: Nemůžeme se chovat ke psům jako k dětem a naopak. Do mé restaurace vstupují pouze malí psi a pouze v případě, že jsou zvyklí neustále neštěkat.“