Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Nepřesný zákon vyděsil solárníky. ERÚ je uklidňuje, nic posílat nemusí

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Podle striktního právního výkladu platné legislativy by desetitisíce malých solárníků měly hlásit Energetickému regulačnímu úřadu, že nemusí platit odvod z nadměrného zisku z prodeje elektřiny. ERÚ ujišťuje, že jde o nedorozumění.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Energetický regulační úřad (ERÚ) zveřejnil minulý týden na svém webu pokyny a formuláře pro poplatníky odvodů z nadměrných příjmů pocházejících z výroby energie. Jde o speciální odvod z tržeb, který za energetické krize zavedla dočasně vláda podle evropské legislativy. Dokumentace vyvolala znepokojení mezi solárníky.

Vypadalo to, že každý majitel fotovoltaiky si bude muset zřídit datovou schránku a posílat na ERÚ speciální elektronický formulář. Panika je však zbytečná. „Malých fotovoltaik se žádné prohlášení netýká,“ ujišťuje mluvčí ERÚ Michal Kebort.

Advokátovo varování

Nejistotu mezi solárníky vyvolal způsob, jakým ERÚ na svém webu vyúčtování speciálního odvodu žádá. Speciální odvod z tržeb pro výrobce elektřiny zavedla vláda v roce 2022 v reakci na prudký krizový růst cen energií. Cílem bylo stáhnout zisky z vysokých cen do státní kasy, z níž se hradily náklady na zastropování cen pro spotřebitele.

Ačkoliv se povinnost platit odvody z nadměrných příjmů netýká naprosté většiny českých solárníků, při striktním výkladu legislativy by desetitisíce z nich musely tuto skutečnost úřadu individuálně ohlásit. Upozornil na to Pavel Doucha, partner advokátní kanceláře Doucha Šikola advokáti, v komentáři, který v pondělí rozeslal do redakcí zpravodajských médií.

„ERÚ zveřejnil způsob konečného vyúčtování odvodu z nadměrných příjmů. Upozorňujeme, že se může týkat všech výrobců. Tedy i těch, kteří žádné odvody hradit nemuseli, jako například tisíce provozovatelů malých domácích střešních fotovoltaik. Ti musejí na ERÚ zaslat alespoň vyplněné čestné prohlášení. Tato povinnost se sice jeví jako zbytečná byrokracie, ale zákon její splnění podle ERÚ vyžaduje,“ píše Doucha ve svém stanovisku.

Vzápětí se informace o údajné povinnosti začala objevovat na internetu. „ERÚ si došlápne na majitele malých fotovoltaik. Do konce června musí odevzdat prohlášení o nadměrných příjmech,“ psal například web Obnovitelne.cz.

Nepřesný zákon

Nedorozumění vzniklo nepřesnou formulací v energetickém zákoně. Ten definuje poplatníka odvodu z nadměrných tržeb prostým odkazem na nařízení vydané v roce 2022 Radou EU. V následujících paragrafech pak výslovně uvádí, že jsou z odvodové povinnosti vyloučeni (mimo jiné) majitelé výroben menších než jeden megawatt výkonu. Což je naprostá většina tuzemských solárních instalací.

V evropském nařízení, na něž český zákon odkazuje, je ale poplatník definován jako „výrobce a případný zprostředkovatel účastnící se velkoobchodních trhů s elektřinou jménem výrobců“. Tedy bez ohledu na velikost. Energetický regulační úřad pak ve svých pokynech z minulého týdne uvedl, že poplatníci, na něž se odvod nevztahuje, mu to mají oznámit čestným prohlášením odeslaným přes datovou schránku.

Mohlo se to týkat desítek tisíc lidí

Při striktním výkladu legislativy by to vyvolalo záplavu zbytečných hlášení v úřední datovce, ale nejspíš i pozdvižení mezi solárníky kvůli povinnému zřizování datových schránek. Výrobců elektřiny osvobozených od odvodu jsou u nás desítky tisíc. Jen loni v Česku bylo připojeno téměř 83 tisíc nových elektráren, naprostou většinu z nich tvoří malé.

Poté, co nejasnost kolem čestných prohlášení začala pronikat do veřejného prostoru, ERÚ vydal upřesňující stanovisko. „Dle názoru Energetického regulačního úřadu jsou provozovatelé výroben s instalovaným výkonem do jednoho megawattu nejen vyloučeni z předmětu odvodu z nadměrného příjmu, ale není nutné ani to, aby dokládali, že jim povinnost k úhradě odvodu nevznikla,“ sdělil SZ Byznys mluvčí ERÚ Kebort.

„V návaznosti na nejasný výklad, který se k této údajné nové povinnosti malých výrobců elektřiny šíří v médiích a na sociálních sítích, připravil ERÚ upřesňující sdělení na svých webových stránkách. Sdělení jasně deklaruje, že provozovatelé zdrojů o instalovaném výkonu do 1 MW nemusejí dokládat, že jim nevznikla povinnost odvodu, čestným prohlášením či jinak. ERÚ je za takový (správný a zákonný) postup nebude nikterak sankcionovat,“ dodal Kebort.

Že jde o nedorozumění vyvolané nepřesnou definicí poplatníka odvodu v českém zákoně, právník Doucha od počátku tušil. „Šlo nám hlavně o to, aby situaci ERÚ vyjasnil,“ říká advokát, podle nějž se zástupci solárníků na úřadě domáhali přesnějšího výkladu sami a dříve, ale marně.

Aktualizace: Do textu jsme doplnili odkaz na sdělení ERÚ

Doporučované