Hlavní obsah

Nekalý marketing, nebo osudová chyba? Brašnářství Tlustý chce očistit své jméno

Foto: Brašnářství Tlustý

Dílna Brašnářství Tlustý v pražských Vršovicích.

aktualizováno •

Z oblíbené značky kožených výrobků, které zákazníci pomohli překonat potíže, se ze dne na den stal téměř „vyvrhel“. Majitel brašnářství viní média a chce firmě vrátit dobrou pověst.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Známé luxusní Brašnářství Tlustý se minulý týden stalo ještě známější. Majitel firmy Ivan Petrův se nejprve emotivně obrátil na zákazníky, aby novými objednávkami pomohli brašnářství zachránit před krachem. Den poté ale svá slova zmírnil a jednomu ze zákazníků napsal, že „nikdo nekrachuje“.

Po vlně solidarity, která ve středu zablokovala firemní e-shop, se na výrobce opasků, peněženek, kabelek a dalších kožených produktů snesla zloba. Jedním ze zákazníků, kterého počínání šéfa firmy na sociálních sítích zklamalo, je finanční poradce Jan Darebný.

„Mám od nich spoustu pásků, peněženku a další věci, a uvažoval jsem, že si ještě něco objednám,“ říká Darebný. „Než jsem se k tomu ale dostal, tak jsem zjistil, co se děje. Marketing se dá dělat i jinak než demagogií a vlastně lží a proto jsem si řekl, že radši podpořím jiného poctivého brašnáře,“ dodává.

Záchranná kampaň se špatným koncem se nelíbí ani Romanu Tlustému, který firmu zakládal a před osmi lety z ní odešel. „Červenec a srpen jsou v našem oboru nejhorší měsíce, to všichni víme. Ale tohle? Můj otec by mu dal pěstí. Ale co já, já jsem sám,“ říká.

Firmu kvůli podezření z nekalých obchodních praktik začala prověřovat Česká obchodní inspekce. „Jednání prodávajícího by v kontextu všech okolností mohlo být posouzeno jako agresivní obchodní praktika spočívající v prohlášení, že pokud si spotřebitel výrobek nebo službu nekoupí, ohrozí tím jeho podnikání, pracovní místo nebo existenci,“ uvedl mluvčí inspekce František Kotrba.

Inspekce podle Kotrby dostala asi deset podnětů ke kontrole Brašnářství Tlustý, jemuž v případě prokázání nekalé praktiky hrozí až pětimilionová pokuta. V takovém případě by také mohli zákazníci odstoupit od smlouvy, kterou s firmou uzavřeli.

Majitel: Byla to pravda

Majitel Brašnářství Tlustý Ivan Petrův nechtěl se SZ Byznys mluvit. „Zničili jste firmu, zničili jste jedenáct let budovanou pověst. Všechna média to přebrala a nikoho nezajímalo, jestli je to pravda, nebo ne,“ prohlásil.

Firma byla podle Petrůva skutečně ve špatném stavu. „Středeční výzva byla hluboce pravdivá a vážná a nebyl to žádný marketingový tah,“ uvedl Petrův na firemním webu. „Informace […] byly vytrženy z kontextu a byly absurdně překrouceny a zneužity ve prospěch čtenosti.“

Informace o tom, že brašnářství ve skutečnosti nekrachuje, se podle Petrůva objevila v „hlubinách facebookové bažiny“. „Já jsem si neuvědomil, že jeden jediný komentář bude vytržen a dán do naprosto vyfabulovaného kontextu,“ říká.

Objednávky, které ve středu stihl e-shop přijmout, podle něj firmě pomohly z nejhoršího. Na dotaz, jestli zákazníci poté své objednávky zase rušili, už ale odpovědět nechtěl. „Já teď chci pracovat pro naše zákazníky. Cílem není boj s médii, ale očištění našeho jména. Já prokážu, že ta situace byla opravdu vážná,“ tvrdí Petrův.

Firma také zadržuje stovky tisíc korun ze zakázek na pomoc Ukrajině. Spolek Post Bellum nechal u firmy za peníze z veřejné sbírku ušít balistické vesty. Poté jejím prostřednictvím požádal o vrácení DPH, kterou z humanitární sbírky nemusí platit. Zatímco ostatní firmy, s nimiž Post Bellum takto spolupracoval, peníze vrátily, Brašnářství Tlustý nikoli.

Podle Deníku N firmě zhruba 320 tisíc korun zadržel finanční úřad na umoření dluhu, majitel Ivan Petrův však plánuje peníze vrátit spolku. „Post Bellum je naše ostuda, moje ostuda,“ řekl Petrův Deníku N s tím, že dlužnou částku uhradí z běžného zisku.

Dluh Post Bellum už nicméně Brašnářství Tlustý uhradilo. „Dnes jsem všechno odeslal a zaplatil, takže tento dluh je splacen,“ řekl Petrův ve čtvrtek SZ Bysnys. Peníze podle něj firma získala díky novým objednávkám, které brašnářství přišly po Petrůvově výzvě z minulého týdne. Organizace Post Bellum pro SZ Byznys přijetí peněz potvrdila.

Přežije Brašnářství Tlustý?

Kauza rezonuje i mezi experty na marketing. Vystupování firmy v posledních dnech může ohrozit důvěru zákazníků, na druhé straně se ale Brašnářství Tlustý stalo asi nejznámějším výrobcem kožené galanterie v Česku.

„Podle mě to nebyl úplně promyšlený krok a záměr. Skoro si myslím, že to byl takový ten ‚rychlý super nápad‘, který vypadal jako rychlá cesta k prodejům o prázdninách, ale v Brašnářství Tlustý moc nedomysleli důsledky,“ říká šéf marketingové agentury Taste Jan Makovička.

„Na druhou stranu ten průšvih zase není takový, jak se to v naší marketingové bublině může jevit. Bude zajímavé sledovat, jak dopadne hospodaření Brašnářství Tlustý v tomto roce a v příštím roce,“ dodává Makovička.

Doplnili jsme aktuální informaci o uvolnění peněz pro spolek Post Bellum.

Doporučované