Hlavní obsah

Nebylo tak zle. Hospody zachránil týden před Vánocemi a silvestr

Foto: Svijany

I přes omezení kvůli covidu-19 advent v restauracích dopadl lépe, než se restauratéři báli.

Restaurace přišly letos v prosinci oproti roku 2019 o pětinu hostů. Data firem provozujících pokladní systémy také ukázala, že ti, kteří přišli, si museli oproti předchozím rokům připlatit.

Článek

Méně hostů, ale vyšší průměrná útrata na účtenku. Takový byl advent pro gastrobyznys.

Tržby podnikům klesly v loňském prosinci v průměru o desetinu, spočítala pro SZ Byznys Jana Kohoutová, mluvčí společnosti SaltPay, která stojí za pokladním systémem Storyous.

Nejúspěšnější dny z pohledu návštěvnosti tvořil 22., 21. a 17. prosinec, nejméně úspěšné dny byly naopak o Vánocích, tedy 24. až 26. prosince 2021.

Také data společnosti Dotykačka potvrzují, že tržby v restauracích a hospodách ve vánočním týdnu (20. až 26. 12. 2021) klesly oproti předchozímu týdnu o 30 procent.

To však podle ředitele Dotykačky nepřekvapilo. „Odpovídá to standardnímu trendu, kdy vánoční svátky lidé obvykle tráví doma v rodinném kruhu a do gastropodniků tolik nechodí. Část podniků proto v tomto týdnu pravidelně zavírá,“ uvedl Petr Menclík, šéf společnosti Dotykačka.

Jeden z tradičních vrcholů sezony, silvestr, nakonec přinesl 12% pokles návštěvnosti. „Pozitivní zprávou je nicméně to, že průměrné tržby restauratérům na silvestra ve srovnání s rokem 2019 vzrostly o více než osm procent,“ upřesnila Jana Kohoutová za Storyous. V roce 2020 se hospody musely kvůli přísným omezením spokojit jen s výdejními okénky.

Lidé však za jídlo a pití platí víc. Důvod je ale jiný než ten, že by si chtěli více dopřát.

„Restaurace byly nuceny zvedat ceny. Ať už kvůli zvyšujícím se cenám potravin, dodavatelských služeb a energií, či pokrytí ztrát, ale i proto, aby vůbec byly schopné přežít. Zatímco v roce 2019 hosté v průměru na účtenku zaplatili 250 Kč, v roce 2021 to bylo už 293 Kč,“ uvedla Jana Kohoutová.

„Jinak letošní souhrnné tržby v předcházejícím adventním období nebyly nijak špatné, platná omezení se do nich však nepochybně promítla. Za normálních okolností by výdělky díky vánočním večírkům určitě byly vyšší,“ připomněl Petr Menclík.

Doporučované