Hlavní obsah

Nálada v německých firmách se opět zhoršila, průmysl nemá zakázky

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Podnikatelská nálada v Německu se tento měsíc opět zhoršila. Index podnikatelského klimatu, který sestavuje mnichovský ekonomický institut Ifo, klesl už několikátý měsíc za sebou.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Index podnikatelského klimatu v Německu padl na hodnotu na 85,4 bodu ze srpnových 86,6 bodu. Horší je i hodnocení současné situace a očekávání do dalších měsíců, dodal institut Ifo, který náladu podnikatelů vyhodnocuje. Index přitom klesá už několikátý měsíc za sebou.

Data vycházejí z pravidelného průzkumu mezi zhruba devíti tisíci podnikateli a manažery německých firem. V srpnu sice institut původně uváděl, že se nálada zhoršila čtvrtý měsíc za sebou, což by znamenalo, že v září došlo poklesu popáté v řadě. Nicméně po revizi se ukázalo, že v květnu index neklesl, pouze stagnoval. To znamená, že teprve v září se nálada zhoršila čtvrtý měsíc za sebou.

Index podnikatelské situace, v němž podnikatelé a manažeři hodnotí aktuální situaci vlastního podnikání, za poslední měsíc klesl o dva body na 84,4 bodu.

Index očekávání, v němž podnikatelé a manažeři hodnotí výhled ekonomiky i vlastního podnikání na nejbližších šest měsíců, klesl z 86,8 bodu na 86,3 bodu.

Ve zpracovatelském průmyslu index klesl na nejnižší úroveň od června 2020. Jako výrazně horší podniky v tomto odvětví hodnotí svoji aktuální situaci a mnohem pesimističtější jsou i očekávání do příštích měsíců.

„Problém vidíme zejména v průmyslu. Průmyslové firmy nemají dostatek zakázek, což souvisí se slabým exportem do Číny i nedostatkem investic v Německu,“ uvedl ředitel institutu Clemens Fuest.

Nálada se zhoršila i ve službách a v maloobchodě. Naopak ve stavebnictví se index zvýšil. I tak ale zůstává v jasně záporných hodnotách.

Německo představuje pro Českou republiku největšího obchodního partnera. Hrubý domácí produkt (HDP) země se v loňském roce snížil o 0,2 procenta. Ve druhém čtvrtletí ekonomika klesla o 0,1 procenta a vláda za celý rok očekává pokles HDP o 0,2 procenta.

Doporučované