Hlavní obsah

Na stovky milionů z Dukovan si sáhnou i dvě firmy Strnada staršího

Foto: Daniel Kasal, Seznam Zprávy

Dvě strojírenské firmy z koncernu CE Industries Jaroslava Strnada mají dodávat do nových bloků v Dukovanech.

Pro Jihokorejce budou do nových dukovanských bloků dodávat i dvě firmy z koncernu Jaroslava Strnada. Třebíčské společnosti MICo a Chemcomex jsou domluvené s KHNP na dodávce příslušenství pro turbínu, potvrdil Michal Balko.

Článek

Výsledek tendru na výstavbu nových jaderných bloků netrpělivě očekával i český průmysl. Ve hře jsou desítky miliard za dodávky pro nové reaktory. Vítěz tendru, korejská KHNP, už předvybrala 200 českých firem, se kterými by na stavbě jaderných bloků mohla spolupracovat.

Na peníze z Dukovan si sáhnou i dvě z firem Jaroslava Strnada. Třebíčská společnost MICo je na trhu přes 30 let, vznikla ze servisní organizace „starých“ dukovanských bloků. Do těch nových má dodávat příslušenství pro turbínu z dílny plzeňské firmy Doosan Škoda Power.

Do strojovny nových bloků zvládne MICo vyrobit kondenzátor páry, nízko- a vysokotlakové regenerační ohříváky a také tlakové nádoby. Sesterský Chemcomex, také součást Strnadova průmyslového holdingu CE Industries, umí zařízení namontovat a propojit potrubními systémy.

Objem případných kontraktů je zatím jen v obrysech. „Můžeme odvozovat od velikosti bloků. Ale protože by turbínový ostrov měl stát jednotky miliard korun, tak si myslíme, že by naše dodávky v průběhu let měly být v řádech vyšších stovek milionů korun,“ odhaduje Michal Balko, obchodní ředitel v MICo i Chemcomexu.

Foto: Chemcomex, Seznam Zprávy

MICo řeší v jaderných i konvenčních elektrárnách zejména chlazení. Výroba probíhá v areálu v Hrotovicích a v Kramolíně.

Vcelku to nepřepravíme

Až stát podepíše smlouvu s KHNP, což má být v roce 2025, začnou se teprve uzavírat kontrakty se subdodavateli. Zatím mají obě firmy ze Strnadova koncernu s Korejci jen smlouvy o spolupráci. Takové měly ostatně i s francouzským uchazečem v tendru, EDF. „Jsou to dokumenty nezávazného charakteru, takže o konkrétních závazcích zatím nemůže být řeč,“ říká Balko.

Kromě Doosan Škoda Power doplňují trojici největších klientů MICo ještě společnosti Siemens a ČEZ, kterým firma dodává na Temelín a Dukovany a zajišťuje údržbu.

Kondenzátorů, jaké mohou chladit Dukovany, vyrobili technici a inženýři z Třebíčska už stovky. Pro Počerady zhotovili jeden z největších kondenzátorů v Evropě s povrchem přes 21 tisíc metrů čtverečních s hmotností přes 480 tun. Kondenzátor pro Dukovany bude obdobně masivní.

„Bude to podobně velké. Jsou to zařízení, která se nedají ani převážet vcelku, takže se vyrobí v modulech a potom se přepraví na místo instalace a tam se smontují,“ popisuje Balko.

Přeprava nadrozměrných objektů je nákladná. „Máme výrobní haly na dohled od elektrárny, jednu v Hrotovicích, jednu v Kramolíně, obě jsou do 15 kilometrů od dukovanské elektrárny, to nám dává velkou výhodu,“ říká Michal Balko.

Foto: Chemcomex, Seznam Zprávy

Kondenzátor páry z provenience MICo.

Další zakázky po celé Evropě?

MICo dodávalo na Ukrajinu, do Turecka, Bulharska nebo Finska. Zásadní byla dodávka nádrží pro britskou jadernou elektrárnu Hinkley Point C. Britové plánují skrze společnost EDF vystavět její kopii za miliardu liber v lokalitě Sizewell. I tam se Strnadovy společnosti budou ucházet o zakázky. EDF má také smlouvu na šest dalších bloků ve Francii.

Firma taky čeká na příležitost na Ukrajině, kam dodávala na elektrárnu Rovenská a na Jihoukrajinskou jadernou elektrárnu. „Jednání probíhají, vlastně nikdy neskončila. Máme reference z dodávek na jaderné elektrárny na Ukrajině. Investice teď trošku ochladly, ale jakmile se to vrátí, tak budeme opět u toho,“ plánuje Balko.

Příští roky však budou patřit přípravám na dukovanský projekt. Výkopové práce na Dukovanech mají začít v roce 2029 a výroba kondenzátoru zmíněných parametrů bude trvat rok až rok a půl. „Jaderné elektrárny podléhají speciální certifikaci a na tom právě začneme pracovat.“

Další výzvou bude najít dost kvalifikovaných lidí. „ČEZ už vyčlenil novou entitu, která je určená k výstavbě, takže ta bude vysávat lidi v regionu a mezi firmami taky očekávám velký boj o zaměstnance,“ tuší Balko.

Budeme si přetahovat lidi

MICo a Chemcomex zaměstnávají každý zhruba po 140 lidech. „Počet pracovníků bychom chtěli klidně zdvojnásobit. Řešíme úplně stejný problém jako všichni. Pracovní trh je v České republice přehřátý. Odborníky si budeme muset vychovat, takže plánujeme navázat spolupráci se středními školami a s univerzitami,“ říká manažer.

Chemcomex hospodařil loni s obratem necelých 700 milionů Kč, MICo se 170 miliony, uvedl v rozhovoru obchodní ředitel obou společností. Před vstupem Strnada staršího byla firma v insolvenci.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Michal Balko, obchodní ředitel společností MICo a Chemcomex.

„MICo plánuje v letošním roce dostat se přes 200 milionů. Až začne výstavba, tak to číslo předpokládám, bude ještě růst. Ambiciózní výhled je, že by MICo mohlo být klidně až na půl miliardě obratu a Chemcomex na jedné miliardě, takže uvidíme, co se nám podaří s korejským zákazníkem dohodnout,“ plánuje Balko. 

EBITDA tedy zisk před započtením daním a odpisů činila loni v obou firmách dohromady přes 50 milionů Kč.

Doporučované