Hlavní obsah

Musk stáhl žalobu proti OpenAI. Nelíbilo se mu, že jde firmě o peníze

Foto: koláž: Pavel Kasík, Seznam Zprávy, AI vizualizace

AI vizualizace

Žalobu, kterou Elon Musk podal na své bývalé kolegy z OpenAI, nakonec stáhl. Žádal, aby se tvůrce ChatGPT vzdal zisku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Miliardář Elon Musk v úterý stáhl žalobu, ve které obviňoval společnost OpenAI a jejího CEO a spoluzakladatele Sama Altmana z toho, že opustili svůj původní cíl vyvíjet umělou inteligenci ve prospěch lidstva, a ne pro zisk, píše agentura Reuters.

Žalobu Musk, který stál u zrození OpenAI společně s Altmanem, podal letos v únoru a požadoval v ní, aby společnost, Altman a spoluzakladatel a prezident Greg Brockman vrátili veškerý zisk, který z podnikání získali.

Do poslední chvíle nic nenaznačovalo tomu, že by ji měl v plánu stáhnout. Ještě minulý měsíc jeho právníci podali ke kalifornskému soudu stížnost, kvůli které se soudce, který případ projednával, sám odvolal. Miliardář své rozhodnutí nijak neodůvodnil. Soudce měl ve středu vyslechnout argumenty Sama Altmana a OpenAI pro zamítnutí případu.

Muskova žaloba stála na tom, že firma stojící za populární chatbotem ChatGPT porušuje svou zakládající dohodu, podle které má pracovat především pro zlepšení lidstva, nikoli pro profit. Větší důraz na tu část podnikání, ve které spolupracuje se společností Microsoft a nesdílí své technologie s veřejností, podle něj představuje porušení této dohody.

Jedním z důvodů, proč nakonec od žaloby upustil, by ale mohly být mailové konverzace z úplných začátků společnosti, které OpenAI publikovala na svém blogu a ve kterých Musk uznává, že společnost ke splnění svých ambicí potřebuje vydělat spoustu peněz.

Společnost i Altman Muskova obvinění rázně odmítli s tím, že žádná taková dohoda nikdy neexistovala. To dokládá například právě zveřejněním mailových konverzací. V dalším příspěvku na blogu o Muskovi společnost OpenAI napsala, že jednoduše žárlí kvůli tomu, že se na projektu již nepodílí. Musk start-up opustil v roce 2018, kdy se mu nepodařilo přesvědčit jeho spoluzakladatele a povolit Tesle jeho akvizici.

K upuštění od žaloby došlo den poté, co Musk na své sociální síti X zveřejnil řadu příspěvků kritizujících OpenAI a její nakládání s uživatelskými daty, podotýká CNN. Kritika přišla poté, co technologický obr Apple oznámil partnerství, které na základě dobrovolné volby uživatele dovolí digitální asistentce Siri využívat ChatGPT.

„Pokud Apple integruje OpenAI na úrovni operačního systému, pak budou zařízení Apple v mých firmách zakázána. To je nepřijatelné porušení bezpečnosti,“ uvedl Musk v jednom z příspěvků. Společnost Apple v rámci svého oznámení uvedla, že dotazy uživatelů zaslané do ChatGPT nebudou v systému OpenAI ukládány.

Musk není jediným kritikem

Ačkoli OpenAI tvrdí, že jsou obvinění nepodložená, Musk není jedinou osobou, která se nad směřováním společnosti pozastavila. OpenAI v loňském roce čelila krizi ve vedení, a Sam Altman byl dokonce dočasně odvolán. Podle CNN k tomu zřejmě došlo kvůli obavám z rizik umělé inteligence.

Po zásahu společnosti Microsoft, která je významným investorem společnosti OpenAI, byl Altman do své funkce vrácen, což analytici z oboru označili za vítězství těch, kteří usilují o komercializaci technologie umělé inteligence.

Nedávno ze společnosti OpenAI odešla část zkušených inženýrů v oblasti bezpečnosti, píše CNN. Několik z nich dokonce veřejně prohlásilo, že společnost upřednostnila rychlé uvedení nových produktů na trh před bezpečností. O několik týdnů později společnost oznámila, že zřídila nový výbor, který bude představenstvu společnosti předkládat doporučení týkající se právě bezpečnosti.

Doporučované