Hlavní obsah

Městům chybí odborníci pro energetická řešení, varují experti

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

České obce se chystají na dotační peníze z Národního plánu obnovy. Problém však je, že jim často chybí odborníci, a tak nevyužijí potenciál úspor. Často se také soustředí jen na instalaci fotovoltaických panelů.

Článek

Městům a obcím v Česku chybí odborníci, kteří by jim na základě energetických koncepcí pomohli vybrat optimální projekt pro energetická úsporná opatření. Zjistila to energetická poradenská firma EGÚ Brno na základě analýz u 200 vedení velkých i menších měst.

„Pro úspěšné zvládnutí energetické transformace města či obce jsou nezbytné tři kroky. Vytvoření energetické koncepce, posouzení a prioritizace jejích závěrů a realizace projektů, které mají pro danou municipalitu největší smysl. Praxe však ukazuje, že města a obce končí většinou jen u koncepce a do dalších kroků se především z kapacitních důvodů pustit nemohou, případně nepostupují optimálně,“ uvedl ředitel strategie poradenské společnosti EGÚ Brno Michal Macenauer.

Doplnil, že v Česku vznikly za poslední dva roky desítky městských energetických koncepcí, další vznikají. Motivací pro jejich tvorbu je i možnost získat z Národního plánu obnovy dotaci až na 85 procent výdajů.

Problém nastává, když se často obecněji zaměřenou koncepcí má město začít řídit a vybrat nejvhodnější řešení. Chybí totiž odborníci, kteří by z dostupných možností vybrali tu, která je pro konkrétní radnici nejvhodnější s ohledem na její stávající situaci a například i stav budov.

„Některým projektům, které mohou být i velmi výdělečné, se navíc obecné koncepce nevěnují vůbec. Z našich analýz vyplývá, že zejména prvky flexibility v odběru elektřiny nebo tepla mohou na úrovni středně velkého města přinést do rozpočtu řádově miliony až nižší desítky milionů korun ročně,“ dodal Macenauer.

Častou chybou je také to, že z celé škály dostupných úsporných řešení se radnice zaměřují výhradně na instalaci fotovoltaických panelů, které ale na energetické úspory mají jen minimální vliv.

Mnohem větším přínosem může podle energetických expertů být například audit energetického managementu, který mnohdy odhalí například zbytečné vytápění míst, jež by bylo možné jen temperovat. Celkový energetický efekt je většinou vyššího řádu než u fotovoltaik či nového LED osvětlení.

Doporučované