Hlavní obsah

Markíza přerušila jednání se stávkovým výborem, PPF to schvaluje

Foto: Instagram Michala Kovačiče

Moderátor TV Markíza Michal Kovačič.

Dusno na největší slovenské televizi graduje. Její vedení oznámilo, že už nebude s novináři o jejich stížnostech jednat. Kdo chce, má přinést výpověď. Vlastníci v Praze postup schvalují, zaměstnanci ale prý „nikam neodcházejí“.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Investiční skupina PPF Renáty Kellnerové zareagovala na výzvy, aby se vyjádřila ke střetu své televize Markíza a jejích zaměstnanců. Žádné uklidnění to ale nepřineslo.

„Vedení TV Markíza, které za vysílání nese zodpovědnost, má naši plnou důvěru,“ uvedl ve středu večer mluvčí PPF Leoš Rousek v písemném prohlášení. Televize předtím oznámila konec jednání se stávkovým výborem a pracovníky vyzvala k tomu, aby v případě výhrad podali výpovědi.

Střet zkouší v Bratislavě uklidnit bývalý šéfredaktor německé RTL Hans Mahr, jeden ze tří členů mediální rady televizního holdingu CME, kam kromě Markízy patří i další televize pod kontrolou PPF. Mahr v rozhovoru pro SZ Byznys uvedl, že rovněž stojí na straně managementu Markízy, ale že věří ve zklidnění situace a že k avizované stávce podle něj nakonec nedojde.

O stávce se začalo mluvit minulý týden po předchozím výstupu moderátora Michala Kovačiče. V živém vysílání na konci svého pořadu si vzal neplánovaně slovo a postěžoval si na nepřiměřený tlak nadřízených, obsahové ústupky směrem k vládní garnituře a „orbanizaci“ slovenských médií.

Markíza pořad následně stáhla z programu, na což část zaměstnanců reagovala minulý týden protestním dopisem a vyhlášením stávkové pohotovosti. Dopis podepsalo 112 pracovníků, do pěti pracovních dnů požadovali od vedení televize záruky svobodného fungování. Ve středu – po několika kolech jednání a den před vypršením pětidenní lhůty – ale televize oznámila, že jednání se stávkovým výborem ukončuje.

„Vedení TV Markíza je rovněž připraveno s okamžitou platností přijmout žádosti o ukončení pracovního poměru od zaměstnanců a zaměstnankyň, kteří nejsou schopni akceptovat etický rámec a profesní standardy redakčních směrnic CME a nedělitelnou odpovědnost TV Markíza za obsah svého vysílání,“ uvedla stanice v tiskovém prohlášení.

Nespokojení zaměstnanci v reakci na to vydali své prohlášení, podle kterého nepožadují nic víc, než aby mohli „svobodně pracovat“, jak podle nich bylo na Markíze ještě nedávno zvykem. Podat výpovědi se ale nechystají. „Nikam neodcházíme,“ stojí v úvodu dokumentu.

Hrozí stávka?

Vyhlášení stávky je podle slovenských zákonů složitější proces než v Česku. Zda k ní zaměstnanci skutečně přikročí, případně v jakém počtu, nebylo ve středu večer jasné. Markíza si kvůli tomu už v předchozích dnech zajišťovala záložní variantu vysílání se sesterskou televizí Nova v Česku.

Situace v největší slovenské televizi se vyhrotila po loňských volbách. Staronový premiér Robert Fico ji zařadil mezi nepřátelská média, vládní politici jí přestali odpovídat na dotazy a přestali také chodit do jejích diskuzních pořadů. Stažení Kovačiče z obrazovky minulý týden koaliční politici ocenili jako krok, který média zbavuje vlivu aktivistů, opozice naopak moderátora pochválila za statečný postoj na obranu nezávislých médií.

Ve středu večer se na podporu nespokojených zaměstnanců demonstrovalo před sídlem Markízy v Bratislavě. Účastníci protestu zopakovali požadavek, aby se do střetu vložila Renáta Kellnerová coby konečný vlastník Markízy a garantovala novinářům svobodné fungování bez kompromisů v kritickém pohledu na vládní strany.

Podle mluvčího PPF Leoše Rouska firma podporuje všechny kroky vedoucí ke zklidnění situace, ale s přímým angažmá majitelky se počítat nedá. „Nezávislost redakcí televizních stanic mediální divize PPF garantuje Redakční rada CME,“ uvedl Rousek.

Rada podle svého člena Hanse Mahra stojí na straně managementu kvůli tomu, že Kovačič „unesl vysílání“ a porušil tím profesní zásady. To Kovačič už dříve hájil tím, že nechtěl zůstat součástí dění, se kterým nesouhlasí. A tak sáhl ke krajní možnosti, jak upozornit na to, co líčí jako cenzuru a dennodenní tlaky vedení ve prospěch vládních stran.

Podle Mahra je ale takový postup moderátora nepřípustný, stejně jako vměšování novinářů do toho, jak má televize být řízena. „Jedno je jasné: Každou televizi řídí její vedení. To musí pochopit každý,“ uvádí Mahr. Situace na Slovensku je podle něj pro média složitá, ale s bojkotem ze strany vládních politiků se stanice musí nějak vypořádat.

PPF provozuje na Slovensku vedle Markízy také telekomunikační firmu O2 nebo systém na výběr mýta pro stát. Část slovenské veřejnosti firmě vyčítá, že ve své televizi jde vládním stranám na ruku ve snaze ochránit si další obchodní zájmy v zemi. Kvůli tomu se do případu vložil i Mezinárodní tiskový institut, nejdříve přes svou pražskou pobočku a poté přes centrálu ve Vídni.

„Znepokojuje nás především to, že redakční nezávislost redakce Markízy je zaručena jejími vlastníky, tedy v konečném důsledku PPF. A nemůžeme ignorovat skutečnost, že PPF má na Slovensku rozsáhlé obchodní zájmy a že slovenská vláda může usilovat o nátlak na Markízu prostřednictvím svých slovenských společností,“ uvedl pro SZ Byznys Oliver Money-Kyrle z vídeňské centrály tiskového institutu, fungujícího jako globální organizace na ochranu svobody médií.

Představitelé PPF, CME i Markízy tyto obavy odmítají. „Ve vysílání samozřejmě nemohou existovat dohody typu něco za něco. A nikdo to ani neplánuje. Markíza není závislá na státních penězích. Pouze plus minus pět procent našich reklamních příjmů pochází z reklamy, kterou zadávají státní firmy. Pokud se stáhnou, jsou tu jiní inzerenti, kteří rádi prostor převezmou,“ uvádí Mahr.

Situace v televizi se podle něj brzy zklidní: „Byl jsem u některých schůzek vedení s novináři. A nemyslím si, že by mezi nimi byla velká propast. Jsem optimista a věřím, že se problémy podaří vyřešit. Stávka nemá pro nikoho smysl.“

Doporučované