Hlavní obsah

Vlekař radí, jak letos ušetřit na skipasech

„Věříme, že lidé v zimě na hory přijedou.“ Hostem Agendy SZ Byznys byl Jakub Juračka, prezident Asociace lanové dopravy. Video: Silvie Friedmannová

 

Reklama

Lyžování v Česku, stejně jako jinde v Evropě podraží a v provozu nebudou všechny sjezdovky. Ceny skipasů se zvýší do dvaceti procent. Některé areály proto volí strategii - kdo dřív koupí skipas, ten ušetří.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Vleky na elektřinu, rolby na naftu. Horské areály počítají náklady na letošní zimní sezónu. Největší položkou budou rostoucí ceny energií. Už teď je jasné, že všechny v provozu nebudou.

„Vím asi o pěti střediscích, kde jsou už teď rozhodnutí, že z ekonomických důvodů neotevřou,“ řekl Jakub Juračka, prezident Asociace lanové dopravy. „Jsou to střediska, která nemají velkou zadluženost a nic je nenutí splácet.“

Častým důvodem je i chybějící personál, o který přišli během covidu. Ostatně sezónní zaměstnance teď hledají téměř ve všech horských oblastech.

Další provozovatelé zatím s definitivním rozhodnutím, jestli otevřít nebo ne, vyčkávají. Například proto, že řeší technické problémy, chybí jim díly pro technickou údržbu vleků.

„To je společný problém v celé Evropě, že chybí náhradní díly, a platí to i pro lanové dráhy nebo vleky,“ popsal Jakub Juračka pro SZ Byznys. „Na některé součástky se čeká měsíce.“

Za kolik na svah?

Většina středisek už zveřejnila letošní ceníky. Ceny vzrostly oproti loňské zimě zhruba do dvaceti procent.

„Některé areály mají dynamický tarif, tedy čím později si permanentku koupíte, tím je dražší, stejně jako při nákupu na místě. I některé evropské areály nabízejí garanci ceny jen do konce roku, protože nikdo nemůže vědět, jak bude probíhat konflikt na Ukrajině a co se bude dít na energetickém trhu,“ řekl Jakub Juračka.

Řada areálů přitom stále splácí dluhy z covidu, například ve formě odložených splátek úvěrů. Provozovatelé ale doufají, že i přes horší ekonomickou situaci rodin lidé na lyže přijedou.

„Češi jsou lyžařský národ, navíc během covidu si nakoupili spoustu lyžařské výbavy, i té nesjezdové, tedy běžecké a skialpové, a určitě budou chtít na hory vyrazit,“ věří Jakub Juračka.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované