Hlavní obsah

Loterijní impérium miliardáře Komárka za Atlantikem poroste

Foto: Mehaniq, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Skupina, která na americký trh vstoupila před zhruba před rokem a půl, už jedná se sedmičkou států, do kterých by chtěla expandovat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Je to zhruba rok a půl od okamžiku, kdy loterijní společnost Allwyn, která patří do obchodní skupiny KKCG třetího nejbohatšího Čecha Karla Komárka, překonala Atlantik a vstoupila na americký trh s loteriemi.

Stalo se tak v rámci transakce, která vedle provozovatele licence Illinois Lottery zahrnovala také provozovatele britské loterie. Skupina se rozhodla po nákupu firmy Camelot v šestém nejlidnatějším americkém státě začít sázkařský byznys rozšiřovat.

Daleko za hranice Illinois

Podle generálního ředitele dřívější Camelot Illinois, dnes už Allwyn North America, Waynea Pickupa, vstup českého investora přinesl řadu změn.

„Největší změnou byly ambice podniku. Předchozím akcionářem byl konzervativní kanadský penzijní fond, který naopak na růst naší společnosti příliš nemyslel,“ uvedl. Loterie pod hlavičkou Allwyn nyní mají podle jeho slov růst, a to „daleko za hranice státu Illinois“.

„Chceme, aby podíl trhu ve Spojených státech rostl jak v celkových tržbách, tak v ziskovosti. To byl také náš plán už v okamžiku, kdy jsme obchod v Illinois realizovali,“ potvrzuje v rozhovoru vysoké ambice členka představenstva a finanční ředitelka KKCG Katarína Kohlmayerová.

Vzhledem k velikosti a potenciálu Spojených států by podle jejích slov mohl trh vyrůst natolik, že by se mohl stát jedním z nejdůležitějších, na kterých skupina působí. „To bude ale ještě desetiletí trvat,“ dodala.

Růstu, který by v konečném důsledku mohl zasáhnout celé Spojené státy, chce společnost dosáhnout dvěma způsoby.

„Pokud se naskytne příležitost získat zavedené provozovatele loterie, jako to bylo například v případě společnosti Camelot, uděláme to. Chystáme se ale také soutěžit v tendrech, ať už na privátního provozovatele, nebo na dodavatele loterijní technologie,“ uvedla Kohlmayerová v rozhovoru pro SZ Byznys.

Jak už dříve uvedl šéf loterijní skupiny Allwyn Robert Chvátal, v tomto a následujícím roce by jen ve Spojených státech mohly podobné výběrové řízení vypsat dva až tři státy. „Neříkám, že se jich zúčastníme, protože nejsou přesně dané podmínky,“ uvedl už dříve v rozhovoru SZ Byznys.

Sedm nových států ve hře

Vzhledem k měnícím se podmínkám celého odvětví a legislativy v jednotlivých státech zatím přesný program expanze po Spojených státech skupina nestanovila. První jednání už ale podle Pickupa běží.

„Zatím se kvůli konkurenci nemůžeme naplno pouštět do detailů, ale v tuto chvíli se zaměřujeme na zhruba sedm států, ve kterých bychom chtěli nabízet svoje služby,“ uvedl pro SZ Byznys.

Prosadit se by skupině podle něj mohla pomoci technologická řešení pro loterie, která má skupina, na rozdíl od většiny dalších sázkovek ve Spojených státech, k dispozici.

„Je to paradox. Přinášet digitalizaci do země, která světu dala Google nebo Amazon. USA jsou vyspělé ve všech ostatních oborech podnikání. V digitální loterii jsou ale například ve srovnání s Evropou výrazně pozadu,“ vysvětluje Kohlmayerová.

Z celkem 46 loterijních společností, které v Americe fungují, totiž jen 12 z nich existuje také ve své digitální podobě. Některé z nich navíc jen velmi omezeně. Tento tucet se podílí na trhu, který se aktuálně odhaduje na zhruba 120 miliard dolarů, ze sedmi procent.

„Místnímu loterijnímu byznysu stále dominují stírací losy. Podíl digitální loterie ve státech, jejichž legislativa to umožňuje, ale začíná velmi rychle stoupat. V případě Illinois, Michiganu, Pensylvánie a Virginie bylo možné sledovat meziroční růst v desítkách procent,“ dodává Pickup s tím, že státy lákají vyšší zisky, kterými si mohou díky daním a odvodům plnit kasu.

Právě tohoto růstu si začínají všímat i další státy. Například Massachusetts nedávno přijal zákon, který loterijní digitalizaci umožňuje. „Očekávám, že podobných případů bude přibývat,“ dodává Pickup.

Nové investice táhly zisk skupiny dolů

Loterijní společnost utržila ve druhém letošním čtvrtletí téměř 2,15 miliardy eur, v přepočtu přes 53,7 miliardy korun. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku jí tržby vzrostly o 5,5 procenta. Vyplývá to z finanční zprávy za druhé čtvrtletí.

Upravený zisk před započtením úroků, daní a odpisů (EBITDA) ale společnosti naopak klesl, a to o 11 procent na 340 milionů eur, v přepočtu přes 8,5 miliardy korun.

Pokles provozního zisku způsobily podle odborníků především investice do nového loterijního byznysu ve Velké Británii a právě ve Spojených státech, kde se tržby ve druhém čtvrtletí pohybovaly ve výši 48,8 milionu eur a hrubý provozní zisk 3,1 milionu eur.

Mezi největší světové provozovatele loterijních her patří společnosti International Game Technology, Lottomatica Holding, Scientific Games Corporation nebo Française des Jeux. V Česku je v oboru kurzových sázek dominantní společnost Tipsport, jejíž čistý zisk loni vzrostl o 8,8 procenta na čtyři miliardy korun a tržby se zvýšily o 8,8 procenta na 13,6 miliardy korun.

Doporučované