Hlavní obsah

Loděnice, která postavila Titanic, bojuje o přežití

Foto: Wikimedia, Seznam Zprávy

Slavná loď Titanic.

List Financial Times informoval o jednání mezi společností Harland & Wolff, která postavila legendární Titanic a firmou Riverstone Credit Partners. Ty mají jednat o úvěru, který by mohl firmu Harland & Wolff zachránit.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Společnost Harland & Wolff, která postavila slavnou loď Titanic, bojuje o přežití. Loděnice, která sídlí v severoirském Belfastu, jedná o nouzovém úvěru s firmou Riverstone Credit Partners. Informuje o tom dnes list Financial Times (FT), který se odvolává na zdroje obeznámené se situací.

Rozhovory se podle zdrojů týkají rozšíření existující úvěrové linky o 20 milionů liber (zhruba 600 milionů Kč) ze současných 115 milionů liber. Předpokládá se, že tento krok by byl spojen s výraznými změnami ve vedení společnosti Harland & Wolff. Pokud se nouzové financování nepodaří sjednat, mohla by být firma rozdělena na části a prodána, uvedly zdroje.

List Financial Times v úterý informoval, že nová britská vláda se chystá odmítnout žádost společnosti Harland & Wolff o záruky za úvěry v hodnotě 200 milionů liber, které by firmě pomohly získat od skupiny bank nové finance s nižší úrokovou sazbou. Předchozí vláda o těchto zárukách jednala déle než rok, ale nedospěla ke konečnému rozhodnutí. V sázce je podle FT kolem 1500 pracovních míst.

Loděnici Harland & Wolff založili v roce 1861 Edward Harland a Gustav Wolff. Na začátku 20. století byla největším stavitelem zámořských lodí. Za druhé světové války vyrobila 140 válečných lodí, 123 obchodních lodí a více než 500 tanků. Po válce počet jejích zaměstnanců stoupl až na téměř 35 000. Později se však firma dostala pod tlak kvůli rostoucí globální konkurenci a rozmachu letecké dopravy.

Doporučované