Hlavní obsah

Litvínovskou rafinerii zastavil nález bomby. Benzin ani naftu to zatím nezdraží

Foto: Policie ČR/x.com, Seznam Zprávy

Britská letecká puma nalezená v areálu litvínovské rafinerie.

Litvínovská ropná rafinerie společnosti Orlen Unipetrol zastavila v pátek výrobu kvůli nálezu nevybuchlé pumy z 2. světové války. Odstávka potrvá nejméně do příští středy, na ceny pohonných hmot by ale neměla mít vliv.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V pátek dopoledne dokončila společnost Orlen Unipetrol odstávku výroby v rafinerské části svého výrobního závodu v Záluží u Litvínova. Neplánované přerušení provozu způsobil nález letecké pumy z období 2. světové války v areálu chemického závodu.

„Odstavení rafinerské části závodu má vliv na provoz návazné petrochemické výroby. Z důvodu nedostatku vstupních surovin z rafinerie bude v pátek 23. srpna v 08:00 zahájeno řízené odstavení etylenové jednotky,“ uvedl mluvčí Orlen Unipetrol Pavel Kaidl.

Firma chemický provoz evakuovala a v pátek oznámila, že přístup pro zaměstnance i externí partnery do rafinerské části závodu zůstává omezen. Podle policie jde o pumu s dlouhodobým zapalovačem s iniciací 144 hodin, policejní pyrotechnici s ní proto začnou pracovat až po uplynutí této doby.

„Uvažuje se buď o jejím převozu a odpálení na bezpečném místě, nebo se odpálí přímo na místě nálezu. Kvůli tomu by se musely postavit různé zábrany a bariéry,“ řekl SZ Byznys zdroj obeznámený se situací v rafinerii, který si nepřál být jmenován.

V pátek dopoledne policie obnovila provoz na silnici I/27 mezi Mostem a Litvínovem, která prochází rafinerií. Železniční trať a obslužná komunikace vedoucí z druhé strany areálu ale zůstává uzavřena. Společnost Orlen Unipetrol se zároveň omluvila za „audiovizuální efekty“ doprovázející odstavování výroby.

Odstávku rafinerie doprovázel zvýšený hluk a dým.Video: Orlen Unipetrol a.s.

Petrolejáři: Ceny nevzrostou

Společnost Orlen Unipetrol dodává na český trh asi 60 procent pohonných hmot a její vlastní prodejní síť má na trhu zhruba 30procentní podíl. Díky výjimce z evropského embarga se v Litvínově stále zpracovává převážně ropa z Ruska. Podle Kaidla se ale neplánovaná odstávka na zásobování neprojeví.

„Jsme v kontaktu s obchodními partnery a zástupci státních institucí. V minulosti jsme se již s podobnými situacemi, kdy rafinerie nemohla vyrábět, setkali a vždy se podařilo dostatek paliv pro český trh ve spolupráci s domácími i zahraničními partnery zajistit. Kontinuita dodávek paliv pro český trh bude zajištěna i nyní,“ uvedl pro SZ Byznys Kaidl.

Zvýšené ceny pohonných hmot neočekávají ani provozovatelé čerpacích stanic. „Zásoby jsou dostatečně vysoké, provozní zásoby mají i rafinerie,“ říká mluvčí České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu Václav Loula.

„Při měsíční spotřebě 513 milionů litrů nafty a asi 170 milionů litrů benzínu to bude stačit. Stát navíc drží zásoby ropy a ropných produktů na 90 dnů, takže žádné ohrožení zásobování pohonnými hmotami neočekáváme ani při těch nízkých cenách, které v současnosti v Česku jsou,“ dodává.

Podle předsedy Unie nezávislých petrolejářů Ivana Indráčka je ropy na evropském trhu dostatek a cena by vzrostla jen v případě, že by došlo k neočekávané odstávce v některé z dalších velkých evropských rafinerií.

„Vedle produkce Unipetrolu je tady pořád import, ať už prostřednictvím Čepra, nebo Molu, nebo přímých dodávek třeba z ÖMV Rakouska. Cenotvorba těchto firem je založena na evropských cenách,“ říká Indráček.

Státem vlastněný provozovatel čerpacích stanic Čepro, který také pro stát spravuje ropné rezervy, zatím žádné kroky v souvislosti s mimořádnou situací v litvínovské rafinerii nepodniká. „Komunikujeme s Unipetrolem, a pokud bude potřeba, tak spustíme nadstandardní zásobování. V tuto chvíli to ale není potřeba,“ říká mluvčí Čepra Marek Roll.

Orlen ale přijde o tržby

Nález nebezpečné bomby bude mít nicméně dopady na hospodaření rafinérie Orlen Unipetrol. Ta ve čtvrtek oznámila obchodním partnerům, že došlo k takzvané události vyšší moci.

„Nastalá překážka vylučuje odpovědnost společnosti Orlen Unipetrol a zprošťuje ji jejích závazků vyplývajících ze smluvních vztahů s jejími obchodními partnery,“ uvedla firma v prohlášení.

Mluvčí firmy Pavel Kaidl nechtěl dopady odstávky na Orlen Unipetrol komentovat, uvedl pouze, že je společnost v kontaktu se svými zajistiteli. Podle zdrojů SZ Byznys je Orlen Unipetrol vzhledem k historii areálu proti podobným rizikům pojištěn.

V roce 2013, kdy v rafinerii došlo k neplánované čtrnáctidenní výrobní odstávce kvůli technické poruše, firma vyčíslila ztrátu provozního zisku na 50 milionů korun.

Doporučované