Hlavní obsah

Lid versus Google: USA žaluje Google kvůli monopolizaci reklamního trhu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Americké ministerstvo spravedlnosti a koalice států tvrdí, že Google vytvořil a udržuje monopol na technologie, které propojují vydavatele s inzerenty. To správci oblíbeného vyhledavače generuje stovky miliard ročně.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

K soudu v americkém státě Virginie se dostal proces, v němž tamní ministerstvo spravedlnosti žaluje správce největšího vyhledávače na světě, Google. Úřad společně s koalicí některých federálních států tvrdí, že firma vytvořila a drží monopol na technologie, které propojují vydavatele s inzerenty. Jedná se přitom o jeden z hlavních motorů celé firmy. Díky umisťování reklamy Google vydělal v roce 2023 přes 230 miliard dolarů.

Google se nařčení z monopolu brání. „U soudu ukážeme, že zadavatelé a prodejci reklamy mají mnoho možností, a když si vyberou společnost Google, udělají to proto, že naše reklamní technologie jsou jednoduché, cenově dostupné a efektivní. Stručně řečeno - fungují.“

S touto argumentací ale nesouhlasí americké ministerstvo spravedlnosti. To podle soudních dokumentů tvrdí, že právě dominantní postavení nad softwarem na straně nákupu i prodeje umožňuje Googlu, aby si při zprostředkování prodeje nechal 36 centů z každého zprostředkovaného dolaru.

„Jedná se o skutečně důležité odvětví, v němž spotřebitelé každoročně utratí miliardy dolarů. Na tomto soudním sporu mají zájem oni všichni,“ okomentovala proces Laura Phillips-Sawyerová, profesorka na právnické fakultě Georgijské univerzity.

Problémovou technologií je například Google Ad Manager. Vydavatelé internetových stránek ho používají k prodeji reklamy na svých webech a pomocí něj spravují své reklamní kampaně. Je to ale právě Google, kdo určuje, jaké reklamní bannery se budou na bezpočtu webových portálů zobrazovat. Společnost provádí miliardy aukcí v reálném čase denně, a to během zlomků sekundy, aby zjistila, čí reklamy se mají kde zobrazovat.

Dominantní a podle žaloby monopolní postavení Google Ad Manageru a dalších služeb firmy přivedlo společnost před federální soud, jemuž v procesu s Googlem předsedá Leonie Brinkemaová. Ta se v minulosti proslavila významnými procesy s teroristy. Nyní má za úkol rozhodnout, jestli společnost svého postavení nezneužívá a neporušuje antimonopolní zákon. Soudní proces měl původně probíhat před porotou, ale firmě se podařila prosadit nepřítomnost porotců.

Podle technologického obra se silné postavení odvíjí od efektivity služeb, které poskytuje. Také tvrdí, že vládní žaloba je postavená na internetu z dob minulých, kdy uživatelé zadávali přesné webové adresy. Nyní se ale při oslovování publika obracejí inzerenti podle Googlu spíše na správce sociálních medií, jako je například TikTok.

Justiční déjà vu

Technologický gigant nestojí letos u soudu poprvé. V srpnu padl rozsudek, podle nějž si Google nezákonně udržuje monopol v oblasti internetového vyhledávání.

„Google je monopolista a jednal tak, aby si udržel svůj monopol,“ okomentoval svůj rozsudek soudce Amit Mehta, podle jehož rozhodnutí společnost jednala nezákonně. K protiprávnímu jednání mělo dojít například spoluprací mezi Googlem a Applem.

První zmíněná firma platí druhé desítky miliard dolarů ročně za to, že se zobrazuje jako výchozí vyhledávač, který se spotřebitelům zobrazuje na iPhonech a dalších zařízeních od Applu. V roce 2022 stála tato spolupráce provozovatele největšího světového vyhledávače 20 miliard dolarů, tedy necelých 450 miliard korun. Celosvětově vyhledávač od Googlu používá podle statistické firmy GlobalStats 9 z 10 lidí.

K srpnovému rozsudku se vyjádřil ředitel firmy pro globální záležitosti Kent Walker: „Toto rozhodnutí uznává, že Google nabízí nejlepší vyhledávač, ale zároveň dochází k závěru, že bychom neměli mít možnost jej snadno zpřístupnit. Oceňujeme, že soud shledal, že je Google „nejkvalitnějším vyhledávačem v oboru, který si získává důvěru stovek milionů uživatelů denně“, uvedl v oficiálním stanovisku firmy. Dále také prohlásil, že vzhledem k výše uvedenému se firma proti rozsudku odvolá.

Rozsudek nad jednou z největších společností světa označil americký ministr spravedlnosti Merrick Garland za historické vítězství: „Žádná společnost, bez ohledu na to, jak je velká nebo vlivná, není nad zákonem. Ministerstvo spravedlnosti bude i nadále důrazně prosazovat antimonopolní zákony.“

Rozhodnutí soudu ve Spojených státech může ovlivnit také další probíhající právní spory. (Poznámka: Společnost Seznam.cz, pod kterou spadají i Seznam Zprávy, vede s Googlem soudní spor, který se týká podezření ze zneužití dominantního postavení na trhu.)

Z monopolních praktik viní úřady USA rovněž Apple či Amazon. Na přísnějším postupu vůči „digitálním monopolismům“ se shodují tamní politici z řad demokratů i republikánů.

Doporučované