Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Kůrovec je připravil o dřevo, přesto dačické lesy vydělávají víc

Co zbylo z lesů na Dačicku.Video: Filip Horáček

Část lesních firem v Česku živoří. Kvůli kůrovcové kalamitě vytěžily objem na roky dopředu a teď nemají co kácet. V Dačicích však nechtěli čekat na pomoc státu a města a vyplatilo se jim to.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V Dačicích v Jihočeském kraji napsala kůrovcová kalamita specifický příběh. V tamních lesích byl brouk nemilosrdný, od roku 2018 napáchal jedny z největších škod v tuzemsku.

„Zlikvidoval nám 90 procent smrků. Kvůli takzvané nahodilé těžbě teď máme vytěžený objem dřeva na dalších třicet let,“ líčí Kamil Kupec, jednatel Městských lesů Dačice. V dobách, kdy kůrovcová kalamita kulminovala, totiž stát uvolnil těžební limity, aby se správci lesů rychle zbavili napadených stromů, které se staly nebezpečnou líhní dalších generací kůrovce.

Z 800 až 900 hektarů z celkem 1200 hektarů dačických lesů zůstaly jen holé pláně. Dnes už jsou z devadesáti procent osázené mladými porosty, ale to by se nepodařilo bez vlastní iniciativy. Ta vedla k životaschopnému byznysu, díky kterému se městská firma vymanila nejen ze závislosti na dotacích od města, ale možná odvrátila i hrozbu prodeje ztrátového lesního panství.

„Město nás vyzvalo, ať najdeme cestu z ekonomické krize. Povedlo se nám to, protože jsme koupili lesní školku a výrazně ji rozšířili. Pokud bychom se spoléhali na finanční pomoc města, dosáhla by ztráta 10 milionů Kč za poslední tři roky,“ vypráví Kupec, který se z pozice hajného posunul spíš do role manažera.

Všechny lesní podniky od těch menších až po ty největší totiž řešily ten samý problém, ceny se kvůli nevídanému nadbytku dřeva propadly, což táhlo firmy do ztrát. Kdo nenašel jiný byznys, živoří.

Dnes je hlavním příjmem Městských lesů Dačice pěstování sazenic v lesní školce, kterou firma s městem koupily za 16 milionů korun a počet foliáků zdvojnásobily na 12. Pěstební práce provádějí pro Lesy ČR. Příjmy lesní firmy se tím zvýšily z 35 milionů Kč v roce 2020 na 77 milionů Kč v roce 2023. Z původních deseti zaměstnanců je nyní sedmdesát včetně OSVČ a brigádníků.

Foto: Filip Horáček

Lesní školka v Českém Rudolci.

V lesní školce v Českém Rudolci se na 14 hektarech produkční plochy za rok vypěstuje 1,6 milionu sazenic všech možných stromů. „Naším cílem je během jednoho roku zvýšit produkci na dva miliony sazenic,“ uvedl Kupec. Sazenice mohly dačické lesy pěstovat i pro sebe a vyhnuly se tak problémům, které měla řada jiných vlastníků a kteří dosud nemají les omlazený. V některých případech majitelům, kde nebezpečné stromy stále stojí, hrozí pokuty, ale úřady jsou zatím shovívavé.

Lesní správa Dačice zároveň může díky „vedlejším“ příjmům bez problémů hradit městu dvoumilionový nájem za lesní pozemky. Jinde na to nejsou prostředky. Kromě výpadku příjmů tak některé obce svým lesním firmám navíc přispívají na nové stromky nebo výstavbu oplocenek. Tam, kde nejsou mladé stromky chráněny, jich zvěř znehodnotí klidně i třetinu.

„Nepochybně celá řada měst dotuje. Na Vysočině jsou majetky bez výnosů z lesa. Problémy jsou na Třebíčsku, Pelhřimovsku nebo u Jihlavy, kde už se všechno vytěžilo. Dřevo nebudou mít třeba třicet let,“ říká Jiří Svoboda, předseda Společenství vlastníků obecních a soukromých lesů.

„Situace v lesích je opravdu složitá. Město Třebíč vlastní celkem 96 ha lesa. Převážnou část nákladů, zhruba tři čtvrtiny, hradí město ze svého rozpočtu,“ říká Vítězslav Kunst z oddělení komunálních služeb města Třebíč. Město čerpá krajské i ministerské dotace.

Zkopírovat dačický plán však není podle Svobody tak jednoduché, protože Městské lesy Dačice disponují kolem 1200 hektarů lesních pozemků, zatímco jinde daleko méně. „Obce většinou nemají tak velké lesní majetky jako Dačice, ale řádově spravují třeba jen desítky hektarů,“ poukázal na odlišnosti.

Investiční horizont 70 let

V případě Dačic tedy mohl zářez do obecního rozpočtu, který nedostatek stromů způsobil, bolet víc než jinde, kde si spíš mohou dovolit své lesy zadotovat.

Dačický byznys plán zatím nikdo nezopakoval. Spousta lesních majetků má přitom stejné problémy – velmi malé příjmy z prodeje dřeva a vyhlídky, že situace se zlepší možná až za desítky let.

S návratem k hlavnímu byznysu, tedy kácení vzrostlých stromů počítají i v Dačicích – i zde počítají s horizontem 70 let. A pořád věří smrku, který v obnově tvoří významných 28 procent. Je to investice. Kupec totiž předpokládá, že za sedmdesát let, až se budou nyní mladé stromky kácet na řezivo, budou smrky vzácnější a zájemci za ně zajímavě zaplatí.

Druhým nejčastěji vysazovaným stromem v lesích u Dačic je dub zimní (18 %), dalším buk lesní (16 %) a dub letní (10 %). V mixu se objevují i bříza, modřín nebo jilm.

V České republice převažují státní lesy, zabírají 55 procent tuzemské rozlohy. Druhým největším správcem jsou fyzické osoby (19 %). Obce a města ovládají 17 procent lesů.

Související témata:

Doporučované