Hlavní obsah

Konopí narazilo na lidovce. Z legalizace zbylo domácí pěstování

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Vláda zatím rezignovala na zavedení regulovaného trhu s konopím. Povolit chce pouze jeho samopěstování doma. Podle experta Česko změna do deseti let stejně dožene.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vláda ustupuje z plánu v Česku zavést regulovaný trh s konopím. Nově jedná pouze o kompromisní variantě, která by místo regulované distribuce a prodeje umožňovala pouze samopěstování konopí doma.

„Koalice se blíží dohodě na konkrétním znění, změna by měla obsahovat dekriminalizaci samopěstování, což by měla řešit i novela trestního zákoníku,“ uvedla k aktuální situaci tisková mluvčí Úřadu vlády Lucie Ješátková. Zatím však není jasné, za jakých podmínek by to mělo být možné.

Jednání o kompromisním řešení potvrdil také ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti), který na návrhu v současnosti pracuje společně s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS). „Zákon na vládu ponesu já,“ upřesnil Ivan Bartoš pro SZ Byznys s tím, že současný návrh založený na samopěstování má podporu u většiny koalice.

Proti původnímu návrhu na vznik regulovaného trhu s konopím, který vládě v minulém roce představil končící Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil, se už dříve stavěla hlavně KDU-ČSL.

„Chceme dekriminalizovat, ale nechceme vypustit džina z láhve poté, co tady dojde masivně k liberalizaci trhu s konopím a dostupnosti marihuany pro široké vrstvy populace. Myslím, že problémů, které máme na drogové scéně v míře závislosti, ale i s alkoholem, tady máme docela dost. Já bych byl velmi opatrný dělat tak obrovské revoluční kroky. Spíše bych střídmě vyhodnocoval postupné kroky,“ uvedl vicepremiér a šéf KDU-ČSL Marian Jurečka.

Podle Vobořila nebude kompromisní varianta, o které nyní politici jednají, pro ochranu spotřebitelů a větší kontrolu kvality a množství konopí na trhu stačit.

„I tak velmi přísný návrh, který jsem představil vládě, jako jediný dává smysl. Má v sobě preventivní opatření pro dostupnost mladistvým a zároveň opatření vůči černému trhu,“ uvedl pro SZ Byznys Vobořil, který svou funkci opustí v září.

„Důležitý je také fakt, že to, co stojí v návrhu, nakonec bude v rámci změn v evropském právu následovat celá Evropa. Předpokládám, že se tak stane do deseti let. Nevidím důvod, proč stát na konci, když můžeme být na začátku této změny. Dělat ji po svém a kontrolovat ji,“ dodal Vobořil.

Jak měl vypadat regulovaný trh s konopím podle původního návrhu

  • Součástí plánu na regulovaný trh s konopím měly být licenční poplatky a konopná daň, která by fungovala podobně jako spotřební daň.
  • Roční poplatek se měl pro menší obchod pohybovat kolem 50 tisíc korun.
  • Konopí měla zákazníkům vydávat obsluha ve specializovaných obchodech.
  • Měl vzniknout také speciální registr uživatelů. Zákazník by měl možnost za měsíc koupit jen omezené množství, aby bylo možné zabránit tomu, že se zbožím začne obchodovat sám. Prodejci by pak měli k registru přístup přes specifický kód a mohli kontrolovat již zakoupené množství.
  • Limit se v návrhu pohyboval mezi 100 až 150 gramy na osobu za měsíc.
  • Podle odhadů mohl roční výnos čistě z daně z konopí jen v rámci českého trhu dosahovat až dvou miliard korun.
  • Další výnosy jsou možné z exportu, například do některých evropských zemí, které již ohlásily legalizaci konopí nebo experimentují s legálním trhem s konopím pro rekreační účely, jako jsou Německo, Malta, Nizozemsko, Lucembursko či Švýcarsko.

Podle Bartoše však nelze v dalších kolech vyjednávání vyloučit šanci na rozšíření návrhu tak, aby v Česku nakonec regulovaný trh vznikl.

„Díky legálně dostupnému konopí se v zemích, kde už tento trh funguje, povedlo omezit nelegální trh nebo to, aby si konopí pořizovali mladiství a další rizikové skupiny lidí. A státním rozpočtům to přineslo miliardy. Takové opatření bychom jako sůl potřebovali i u nás,“ dodal ministr pro místní rozvoj.

Finální návrh zákona by se do připomínkového řízení mohl dostat už letos na podzim. K projednávání v Poslanecké sněmovně by mohlo dojít na konci letošního nebo na začátku příštího roku.

Pěstování pro léčivé účely

Podle vyjádření mluvčí Úřadu vlády Lucie Ješátkové se ve vládním zastoupení dále jedná také o rozšíření dostupnosti konopí pro léčebné účely. Zde už je na rozdíl od dekriminalizace pro všechny o něco jasněji.

„V tomto duchu jsme předložili pozměňovací návrhy k vládní novele ohledně léčivého konopí, které by umožnily pěstování malého množství konopí pro osobní potřebu každému dospělému člověku,“ uvedl Bartoš.

Konkrétně by šlo o tři rostliny konopí bez jakéhokoli trestního nebo jiného postihu. Takové množství by odpovídalo zhruba 600 gramům, ale mimo obydlí by s sebou bylo možné vzít pouze 30 gramů.

Doporučované