Hlavní obsah

Jejich sedadla jsou v O2 areně i na Euru. Nový majitel je dostane do celého světa

Foto: Kovostal

Sedadla pro stadion Mercedes-Benz Arena v Německém Stuttgartu, kde se letos hraje fotbalové Euro.

Český výrobce sedadel a tribun Kovostal dodal své výrobky na letošní hokejové mistrovství světa v Praze i pro fotbalové Euro a pod novým vlastníkem chystá novinky, které mají firmu posunout dále.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Výrobce sedadel a tribun Kovostal v minulém roce dosáhl tržeb 47 milionů korun. Z provozní ztráty 3,5 milionu korun by mu již letos měla pomoci změna obchodní strategie, která přichází s novým vlastníkem. Kovostal totiž od loňského listopadu patří do globální skupiny mmcité, s jejímiž akciemi se obchoduje na pražské burze.

Pod novým vlastníkem, který má s Kovostalem velké plány, nyní roste zcela nový výrobní závod, kde se budou vyrábět nejen sedadla a tribuny pro přední světová sportoviště, ale také široké portfolio městského mobiliáře skupiny mmcité.

Očekává se, že celý areál bude zaměstnávat 250 lidí a bude z něj proudit zboží za více než jednu miliardu korun ročně do celého světa. Celkové investice do areálu očekává mmcité v rozmezí 300 až 400 milionů korun a aktuálně naplno probíhají projektové práce.

Nový vlastník očekává dynamické naplňování obchodního potenciálu Kovostalu. Skupina mmcité vyrábějící městský mobiliář dnes působí na více než 30 trzích především v Evropě a Severní Americe, ale také třeba na Blízkém východě. Cílem tak bude zařadit portfolio Kovostalu do katalogu produktů skupiny mmcité, která jen v loňském roce utržila globálně téměř 1,2 miliardy korun.

Spolupráce přijde i v rámci administrativy či výroby. „Kovostal je pro nás naprosto komplementární součástí portfolia, a proto nás těší, že jej můžeme rozvíjet všemi směry. Významné synergie čekáme nejenom v obchodních aktivitách, ale především ve výrobě, která bude lokalizovaná s mmcité na jednom místě,“ komentuje akvizici majoritní vlastník a generální ředitel mmcité David Karásek.

Mezi nejznámější práce Kovostalu patří instalace sedadel a tribun v O2 areně v Praze, na fotbalových stadionech AC Sparta Praha, Red Bull Arena Salzburg, Allianz Arena Mnichov, ale také třeba na olympijském stadionu v Berlíně a na mnoha dalších sportovních svatostáncích.

Významnou pozici na trhu sedadel a tribun má firma v Německu, což dokazuje i pohled na stadiony, kde se nyní hraje fotbalové Euro. Sedačky z Jarošova jsou hned na dvou fotbalových stadionech – ve Stuttgartu a v Mnichově.

Pozadu nezůstalo ani letošní hokejové mistrovství světa, kdy pro pražskou O2 arenu, kterou navštívilo během hokejového turnaje přes 500 tisíc diváků, bylo dodáno 7,5 tisíce sedadel.

Doporučované