Hlavní obsah

Inspekce zkontrolovala KFC v Liberci. Za prošlé maso padla pokuta

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

V liberecké restauraci řetězce s rychlým občerstvením KFC odhalila kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce, že se k výrobě jídla používalo marinované maso s prošlým datem použitelnosti.

Článek

Společnost AmRest, která v Česku provozuje řetězec KFC, porušila zákon o potravinách a Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) s ní zahájí správní řízení o uložení pokuty. Jde o první zjištění z velkého množství kontrol, z nichž většina není dosud dokončená, řekl v pátek ČTK mluvčí Pavel Kopřiva. SZPI jedná na podnět novináře Jana Tuny. AmRest na dotazy novinářů zatím neodpověděl.

Masa, které bylo po datu použitelnosti, bylo téměř devět kilogramů a inspekce je také zakázala uvádět na trh. Důvodem desítek kontrol se stal podnět, který podle Kopřivy informoval o údajném rozsáhlém porušování předpisů. Zvýšená intenzita kontrol bude ještě pokračovat. Kontroly souvisí s kauzou, kterou zveřejnil Tuna na YouTube Tuna versus.

Klíčovým problémem má být falšování údajů o trvanlivosti masa a příprava jídel z masa, které zapáchá či je zkažené. Podle Tuny nejde o nahodilou věc, ale o běžnou praxi. V jeho reportáži vystoupilo více bývalých či současných zaměstnanců.

Řetězce rychlého občerstvení kontroluje SZPI na základně novely zákona od začátku letošního roku. Před podáním podnětu, tedy do 12. srpna, udělali inspektoři v KFC zhruba 70 kontrol, v devíti případech zjistili nějaký prohřešek. Žádný však nesouvisel s falšováním trvanlivosti a prodejem jídla z masa nevhodného k lidské spotřebě.

Podle Kopřivy šlo o různá porušení hygienických zařízení, ve dvou případech byly zjištěny nevyhovující vzorky jídla, ale nikdy nešlo o porušení bezpečnosti. „V jednom případě byly v ledu nalezeny koliformní bakterie v nadlimitním množství a jednou bylo nadlimitní množství těchto bakterií i v jídle,“ uvedl Kopřiva. A v jednom případě provozovatel restaurace nedokázal předložit nabývací doklady k potravinám.

Jde o prohřešky, s nimiž se SZPI setkává i v jiných restauracích. Letos od 1. ledna do 12. srpna uzavřela dočasně 82 provozoven pro podstatná porušení hygieny.

„Zdraví a bezpečnost bereme velmi vážně a máme zavedeny přísné protokoly bezpečnosti potravin. Naše restaurace pravidelně procházejí několika úrovněmi kontroly kvality a bezpečnosti, včetně stovek externích auditů od nezávislých třetích stran, interních kontrol bezpečnosti potravin a inspekcí ze strany národních i místních orgánů,“ uvedla pro SZ Byznys ředitelka trhu KFC Czechia Ivana Dlouhá Makalová.

Prošlé maso podle ní nebylo na prodej. „Na základě zjištění SZPI jsme identifikovali ojedinělý incident, který byl plně podchycen a vyřešen. Je důležité zdůraznit, že maso nebylo určeno k prodeji. Mělo být zlikvidováno ještě téhož večera po ukončení směny, avšak původní postup nebyl dodržen a likvidace proběhla až ráno před otevřením. S politováním potvrzujeme, že k takovému porušení našich postupů došlo. Šlo o ojedinělý incident, který je v rozporu s našimi standardy. Nedošlo k podávání žádných výrobků po datu spotřeby zákazníkům,“ dodala.

Související témata:
AmRest
Datum spotřeby

Doporučované