Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Zachraňovat v Česku uhlí je drahá chyba, tvrdí studie

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Mostecko, ilustrační snímek.

Zachraňovat uhelné elektrárny ze státních peněz nemá smysl, Česko se bez nich obejde, tak to spočítalo sdružení Fakta o klimatu. Přednost by měly dostat teplárny, které nejde rychle nahradit a mohou pomáhat i s dodávkami proudu.

Článek

Konec uhelných elektráren, který má podle většiny předpovědí nastat v nejbližších letech, nebude pro Česko žádná pohroma. Zachraňovat je ze státních peněz by byla zbytečně drahá chyba, tak to alespoň říká nová studie, kterou vydal spolek Fakta o klimatu.

Závěry navazují na to, co už delší dobu zdůrazňují zeleně naladění znalci zdejší energetiky, ale i na letošní propočty státní firmy ČEPS a Ministerstva průmyslu a obchodu. I tyto orgány ve svém superkritickém scénáři letos v létě uznaly, že by nevadilo nechat zdejší uhelné elektrárny napospas trhu a že případné výpadky lze nahradit jinými zdroji nebo dovozem.

Pokud by státní pomoc měla přece jen někam směřovat, tak do dočasné podpory velkých tepláren. Ty musí kvůli zásobování teplem tak jako tak zůstat v provozu, a dokud nepřejdou od uhlí na čistší paliva, mohou sloužit i jako náhradní zdroj za končící elektrárny.

„Náš model říká, že není třeba udržovat všechny dnešní zdroje elektřiny,“ přibližuje závěry studie jeden z autorů studie Jan Krčál. „Elektřina, kterou nevyrobíme z uhlí, zkrátka nebude chybět. Půjde ji vyrobit z jiných zdrojů nebo dovézt,“ říká Krčál.

Fakta o klimatu jsou nezisková organizace se sídlem v Brně sdružující experty zabývající se energetikou a zpracováním dat. Funguje od roku 2020 z peněz nejrůznějších dárců, za svou misi považuje kultivaci diskuze o dekarbonizaci a patří na tomto poli k  často citovaným zdrojům, a to hlavně mezi příznivci rychlé proměny zdejší energetiky.

Odklon od uhlí podle studie ani nemusí nutně vést ke zdražování. Vyšší ceny elektřiny budou naopak při nynějším nastavení evropského trhu spojené spíš s uhlím, a to v důsledku povinnosti platit za vypouštěné emise drahé povolenky.

Solární nebo větrné zdroje, považované často v Česku za drahý luxus, by naopak díky nízkým provozním nákladům měly přinést cenovou výhodu. Německo díky zelenému náskoku bude mít příští tři roky elektřinu v průměru za 84 eur za megawatthodinu, zatímco Česko za 94 až 100 eur a nejpomalejší Polsko za 110 eur, odhadují Fakta o klimatu.

Foto: Fakta o klimatu, Seznam Zprávy

Kolik uhlí lze obětovat. (Zdroj: Fakta o klimatu)

„Ten problém, o kterém se potřebujeme v Česku bavit, je zajištění výroby tepla. Tu lze těžko nechat na trhu,“ dodává Krčál, a dává tak za pravdu stížnostem tepláren, že v době rychlých energetických přerodů nestihly včas přejít na jiná paliva a nyní pod tlakem emisních povolenek mají jen dvě možnosti. Buď výrazně zdražit, což ale znamená sociální dopady a riziko rozpadu centrální sítě, nebo si na přechodnou dobu vybojovat státní pomoc.

Skoro miliardu korun už měly teplárny pro příští rok slíbenou od Energetického regulačního úřadu (ERÚ), a to v jeho prvním rozpisu podpor pro příští rok, zveřejněném na začátku září. ERÚ chtěl vrátit teplárnám provozní dotace, které dostávaly už dříve za to, když vedle tepla vyráběly paralelně i elektřinu. Peníze ale mají jít ze stejné rozpočtové kapitoly, ve které vládě pro příští rok zatím chybí přes 20 miliard korun.

O zdražení tepla ještě předtím začala mluvit například Sokolovská uhelná, třetí největší producent uhlí v zemi. Prodat uhelnou elektřinu se ziskem už se jí kvůli povolence daří méně často, náklady na provoz vlastního dolu tím pádem musí víc rozpouštět ve výrobě tepla. Aby ho místní zvládli zaplatit, usiluje Sokolovská uhelná o dočasnou státní výpomoc do doby, než přebuduje kotle na jiné zdroje s méně emisemi.

Přechod tepláren na plyn nebo biomasu už Fialova vláda slíbila podpořit z unijních peněz, aby mohlo výhodné centrální zásobování sídlišť a velkých měst běžet dál i bez uhlí. Otázkou ale zatím zůstává, co se bude dít s výrobou elektřiny, která je v Česku na uhlí stále závislá ze 40 procent.

Poplach na jaře vyvolalo oznámení jiné velké uhelné skupiny Sev.en, soustředěné kolem mosteckých dolů. Ty se pomalu dotěžují, a tak firma miliardáře Pavla Tykače přišla v březnu s varováním, že kvůli klesající výkupní ceně proudu a stoupající ceně povolenek možná brzy těžbu nadobro ukončí. A s ní i provoz elektráren v Počeradech a Chvaleticích.

Elektrárna Počerady – jedna z nejstarších v Česku – navíc postupně přichází o úřední výjimky na emise rtuti, bez kterých možná bude muset brzy tak jako tak skončit. Podle Sev.en sice tyto exhalace mají na životní prostředí „zanedbatelný, či dokonce neměřitelný vliv“, Ministerstvo životního prostředí ale právě tento týden jednu z výjimek zamítlo.

Co je „superkritický scénář“

Podle modelů ČEPSMinisterstva průmyslu a obchodu z června 2024 by Česko mělo mít v příštích letech dost proudu i v případě souhry více negativních faktorů.

Tzv. superkritický scénář uvádí, co by se stalo, kdyby uhelné elektrárny končily nejrychlejším možným tempem. Tedy že v roce 2025 zavřou elektrárny firem Sev.enSUAS a v roce 2027 elektrárny ČEZ kromě nejmodernějších Ledvic. (Sev.en už v březnu oznámil, že sám zvažuje zavřít do roka obě uhelné elektrárny v Počeradech a Chvaleticích; SUAS avizuje udržení roků 2024 a 2025 a dál mluví o možnosti pokračovat v elektrárnách Tisová a Vřesová s výrobou tepla.)

Současně se testovala situace, kdy by vedle rychlého útlumu uhlí došlo dočasně k odstavení jednoho bloku v TemelíněDukovanech, nefungovalo vedení pro dovoz proudu z  Německa a rozvoj obnovitelných zdrojů šel dvakrát pomaleji, než je odhadováno v Národním energeticko-klimatickém plánu.

I při kombinaci všech těchto problémů by měla síť dál fungovat. Už v roce 2025 by se však Česko stalo mírným dovozcem.

Zároveň chce ČEPS vypsat zakázku na nový typ podpůrných služeb, a sice pro takzvaný „start ze tmy“, aby bylo v záloze dost zdrojů schopných rozjet zásobování i v případě blackoutu. ČEPS pro tyto účely plánuje „rozšíření portfolia dodavatelů“, aby mohl zaručit stabilní chod sítě. To by mohlo některé končící velké elektrárny ještě na nějakou dobu zachránit.

Co se v případě takového odpojování uhlí bude dít, zkoumalo letos Ministerstvo průmyslu a obchodu spolu se státním podnikem ČEPS. Zásobování by to prý nemělo ohrozit ani v případě, kdy by se potkalo více komplikací. Zdejší energetika má pořád velkou rezervu v podobě významného vývozu, navíc na straně spotřebitelů pokračují úspory, staví se nové zdroje a ani mírný dovoz proudu podle ČEPS ničemu neškodí.

Otázkou teď je, jak se tato zjištění promítnou do praxe. Ve sněmovních výborech se od léta debatuje o úpravě zákona přezdívané „Lex Tykač“, která by přece jen dala státu do rukou pojistku, kdyby vlastníci elektráren začali s jejich vypínáním až příliš živelně.

Stát by měl mít možnost něco takového zakázat, podobně jak je to už dnes možné u tepláren. Poslanci se mají na nejbližší schůzi v říjnu dohodnout, jak takový zákaz zanést do paragrafů a jak následnou dotaci vměstnat do unijních regulí, které jinak státní podporu uhlí zakazují.

Další z pojistek si chystá sám ČEPS. Uklidňující superkritický scénář totiž podnik v červnu doprovodil upozorněním, že pro případ největší nouze bude chtít příští rok začít ze svého přídělu státních peněz objednávat podpůrnou službu pro takzvaný „start ze tmy“ a zapojit do ní víc zdrojů. Podle prvních signálů by mohlo jít o výdaj v řádu miliard korun, který by pomohl udržet největší ohrožené zdroje ještě pár let v chodu.

Podle Krčála je potřeba politiky a ČEPS hlídat, aby pod přehnanou záminkou bezpečnosti dodávek nepřiklepli končícím uhelným provozům zbytečně moc peněz. Pokud by Česko například trvalo na tom, že nechce proud dovážet, muselo by pálení uhlí dotovat částkou ve výši šesti miliard korun ročně. „Na čtyřčlennou rodinu je to 2400 korun ročně,“ upozorňují Fakta o klimatu ve studii.

Doporučované