Hlavní obsah

Hráze, hlídky a hasiči v pohotovosti: Jak se firmy připravují na velkou vodu

Foto: Profimedia.cz

Zatopená krajina při povodni v roce 1997.

Na extrémní srážky a hrozící povodně se připravují i firmy a výrobní podniky. Aktivují své povodňové plány, stavějí bariéry a jejich podnikoví hasiči mají pohotovost. Většina oslovených firem ale doufá, že se jim velká voda vyhne.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Silné srážky zasáhnou podle meteorologů od čtvrtka do neděle většinu českého území, především Vysočinu a severovýchodní Moravu. Nejvíce vody - až 300 mililitrů za čtyři dny - má spadnout na severních svazích Jeseníků. Přímo pod nimi ve městě Jeseník sídlí společnost Fénix Group vyrábějící elektrické topení a bateriová úložiště.

„Máme přichystané pytle s pískem pro případ, že by voda skutečně stoupla,“ říká předseda správní rady Cyril Svozil. Výrobní areál firmy leží na obou březích potoka Staříč, který se v roce 1997 spolu s říčkou Bělou vylil z břehů a zaplavil nedaleké centrum města. Svozil nicméně doufá, že se tehdejší povodeň nebude opakovat. „Žádná extrémní opatření ale nechystáme, snad to nebude tak hrozné,“ dodává.

Před 17 lety se v důsledku dlouhotrvajících dešťů rozvodnila i Rožnovská Bečva. A město Rožnov postihly povodně i v letech 2010, 2014, 2018 a 2019. Výrobce mikročipů onsemi sídlí v areálu někdejší rožnovské Tesly jen několik desítek metrů od řeky.

„Bedlivě sledujeme předpověď počasí a v případě ohrožení zaktivujeme krizové scénáře, které máme připraveny,“ uvedla stručně pro SZ Byznys marketingová ředitelka firmy Lenka Střálková. Dopady na výrobu firma neočekává, kvůli očekávanému dešti ale zrušila chystaný Family Day pro zaměstnance a jejich rodiny, který se měl konat o víkendu přímo na břehu Bečvy.

Pytle, zábrany a hráze

V nedalekých Gumárnách Zubří už s přípravami pokročili. Postavili protipovodňové zábrany, které si firma v minulých letech kvůli častým záplavám pořídila, a na strategických místech postavili také bariéry z pytlů s pískem. „Jsme připraveni, včera jsme například ještě čistili okapy. Je to sice maličkost, ale může to pomoci,“ říká ředitel firmy Jiří Ptáček.

Přímo na břehu Vsetínské Bečvy ve Vsetíně leží slévárna společnosti Promet. „Na příjezdu k hale připravujeme zábrany v podobě pytlů s pískem. Ty budou také u vstupních vrat do haly. V případě potřeby jsme v kontaktu s krizovým týmem ve Vsetíně,“ říká šéf marketingu Promet Group Pavel Barvík.

U ostatních závodů skupiny není podle Barvíka nebezpečí tak velké. „Máme kolegy v pohotovosti, kteří budou připraveni v režimu 24/7 na výjezd s potřebami pro prvotní zásah a odčerpávání vody v případě zasažení některého závodu. Ve výrobních závodech jsou určeny hlídky pro permanentní kontrolu situace stavu budov a okolí,“ vysvětluje.

Symbolem povodní v roce 1997 se stala obec Troubky nedaleko Přerova, kterou velká voda zcela zaplavila, devět lidí připravila o život a zničila 150 domů. V Přerově, kterým protéká Bečva, sídlí několik velkých průmyslových závodů, které nic neponechávají náhodě.

„Dnes ve 13 hodin se sešel náš krizový štáb, který prošel povodňové plány a rozdělil role při jejich plnění,“ říká marketingový ředitel firmy Meopta Jiří Coufal. „Jedním z opatření je zavedení nepřetržitých hlídek, které budou monitorovat situaci. Máme vlastní jednotku hasičů, kteří teď kontrolují všechny kanalizační výpustě a odtokové systémy,“ popisuje.

Pokud by se Bečva skutečně vylila z břehů, výrobu v továrně na optické přístroje by to ovlivnilo. Firma se ale spíše obává nepřímých dopadů. „Před dvěma měsíci jsme tady měli bleskovou povodeň, která zaplavila domy řady našich zaměstnanců v okolí a ti pak nemohli do práce,“ dodává.

V Agrofertu zasedají štáby

Na opačném konci města a pravém břehu Bečvy stojí výrobní areál chemičky Precheza z holdingu Agrofert, která vyrábí různé pigmenty a další produkty včetně kyseliny sírové a v roce 1997 musela kvůli povodním na měsíc zastavit výrobu. Podle koncernového mluvčího Pavla Heřmanského se na riziko velké vody jednotlivé podniky připravují.

„Již včera někde zasedly první povodňové štáby. Zkontrolovala se všechna protipovodňová zařízení a vybavení hasičských záchranných sborů. Zároveň se řeší připravenost a potenciální pomoc podnikových hasičů i mimo areál továren, jako tomu bylo při předchozích povodních,“ uvedl Heřmanský.

„Firmy s retenčními nádržemi je odpouštějí, aby mohly zachytit co největší objem srážek, preventivně se kontrolují koryta potoků v areálech a v jejich blízkosti, připravují se pytle s pískem a podobně. Zároveň jsme preventivně zrušili rodinný den pro zaměstnance koncernu, který byl naplánován na tento víkend,“ dodal.

V Hulíně, asi 15 kilometrů jižně od Přerova a 4 kilometry od řeky Moravy, působí strojírenská firma Toshulin, kterou povodeň před 17 lety těsně minula. „Nic speciálního nepodnikáme. Možná hřešíme na to, ze během minulých povodní se voda zastavila u brány podniku. Ale nebereme to na lehkou váhu,“ říká předsedkyně představenstva Dagmar Herring.

„Budeme samozřejmě kontrolovat, aby byl celý objekt uzavřen včetně oken a všech vstupů, všichni si teď zvykli větrat, a tak je nabádáme, aby v pátek při odchodu zkontrolovali, že je vše zavřené.“

V Otrokovicích uzavřou protipovodňová vrata

Několik set metrů od řeky Moravy stojí areál výrobce pneumatik Barum Continental, jehož podnikoví hasiči už mají nepřetržitou pohotovost. „Nechali jsme ve čtvrtek mimořádně prověřit všechny preventivní systémy, například dešťové kanalizace,“ říká mluvčí firmy Regina Feiferlíková.

„Příslušníci naší hasičské jednotky začali s preventivní stavbou protipovodňových opatření na řece Dřevnici a připravili u vjezdů do areálu mobilní hliníkové hrazení. Dále bude postupně docházet k uzavírání protipovodňových dveří,“ dodává.

Preventivní opatření podnikají i v uherskobrodské zbrojovce, která je součástí skupiny Colt CZ Group a leží u řeky Olšavy, levostranném přítoku Moravy. Protipovodňové plány aktivovali také v jednom z největších výrobců skla, kyjovském Vetropacku, přestože je okolní toky bezprostředně neohrožují.

Nestlé: Nejohroženější je pražská centrála

V ohrožených oblastech má několik závodů také potravinářský koncern Nestlé. V ohrožení je ale spíše česká centrála firmy v Praze. „Naše továrny v Olomouci, Holešově a v severočeské Krupce leží dále od vodních toků, naopak naše kancelář v Praze-Modřanech leží hned u Vltavy, a jak povodně v roce 2002, tak v roce 2012 nás výrazně zasáhly,“ říká mluvčí českého Nestlé Tereza Skrbková.

„Zaměstnance v kancelářích jsme už preventivně požádali, aby byli připraveni na případnou práci z domova, kdyby se například kvůli komplikacím v dopravě nemohli dostat do kanceláře. Zároveň na víkend vyparkujeme auta z garáží modřanské budovy, aby správce budovy mohl provést preventivní protipovodňová opatření,“ dodává.

Doporučované