Hlavní obsah

Herní obr se rozdělí na tři firmy. Český Warhorse bude v té prestižní

Foto: Warhorse

Kingdom Come. Ilustrační snímek.

Herní společnost Embracer Group se snaží vyřešit své finanční problémy mimo jiné rozdělením na tři samostatné subjekty. Součástí jedné z nových firem bude i české studio Warhorse.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Poté, co herní obr s řadou oblíbených titulů Embracer Group nezískal dvě miliardy dolarů od Savy Games, ocitl se v tíživé situaci. Plánem je nyní získání půjčky ve výši 600 milionů eur, v přepočtu více než 15 miliard korun, a hlavně rozdělení společnosti na tři samostatné subjekty. Součástí jedné z těchto firem bude i české studio Warhorse, které se momentálně plně soustředí na odložené pokračování hry Kingdom Come: Deliverance.

Pokračování v plánu na rozdělení potvrdil v poslední finanční zprávě spoluzakladatel a ředitel firmy Lars Wingefors.

Rozhodnutí bylo motivováno právě enormním dluhem, který vznikl mimo jiné odkladem vydání nedokončených her. Výdělky firmy se aktuálně propadly o 54 procent. Hlavním důvodem však byl krach transakce s hodnotou přes dvě miliardy dolarů, kterou měla v roce 2023 realizovat saúdská společnost Savy Games. Podle Wingeforse za neúspěchem investice stály „vnější faktory“.

Po neúspěšné investici se situace Embracer Group začala zhoršovat. V průběhu uplynulého roku skupina zrušila několik připravovaných her a byla nucena prodat studio Gearbox Software, které stojí za sérií Borderlands, nyní zpracovanou do filmové podoby.

Společnost se rozhodla řešit svůj dluh půjčkou ve výši 600 milionů eur, podle Larse Wingeforse by tato půjčka s novými splátkovými termíny měla přinést větší finanční stabilitu a snížit tíhu, kterou dluh představoval.

V rámci restrukturalizace se firma rozdělí na tři společnosti, které se budou úžeji specializovat na své úzké oblasti. „Tyto tři subjekty budou samostatnými, veřejně obchodovatelnými společnostmi,“ uvádí se v tiskové zprávě. Studia se budou soustředit na své silné stránky. Prozatím nesou pracovní názvy. První společnost, Coffee Stain & Friends, se zaměří na nezávislou scénu s menšími tituly a hry dostupné zdarma.

Druhá, Asmodee, se bude věnovat vývoji licencovaných stolních her, jako jsou Catan, Dobble nebo Exploding Kittens. Plánuje se také vytvoření deskových her na motivy Pána prstenů nebo Hry o trůny.

Warhorse se soustředí na Kingdom Come: Deliverance II

Třetí studio, Middle-earth Enterprises & Friends, se zaměří na vývoj větších titulů. Jeho součástí bude i studio Warhorse, tvůrci hry Kingdom Come: Deliverance, která k šesti letům od vydání dosáhla prodeje přes šest milionů kopií.

Jak se změna finanční situace studia dotkne, zatím Warhorse nechce komentovat. „V současné době se ze všech sil a s nadšením soustředíme na dokončení Kingdom Come: Deliverance II,“ uvedl pro Seznam Zprávy PR manažer Tobias Stolz-Zwilling.

Druhé pokračování hry bylo odloženo z konce roku 2024 na 11. února 2025, tedy jen pár dní před sedmým výročím prvního dílu. Ke zpoždění se na svých sociálních sítích vyjádřil i tvůrce her Daniel Vávra. „Teď tu hru hraju 12 hodin denně, nevycházím z domu, nejel jsem na dovolenou, a nutno říct, že mě opravdu baví a nemohu se od ní (konečně) odtrhnout. Jakože fakt. Na druhou stranu samozřejmě nacházím milion věcí, které je stále potřeba ladit, vylepšovat a opravovat. A je to opravdu pekelná práce to všechno zaznamenávat, analyzovat, vymýšlet, co s tím, a posílat dál,“ uvedl Vávra.

Doporučované