Hlavní obsah

Google je moc velký. Ať prodá Chrome, žádá americké ministerstvo spravedlnosti

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Technologické společnosti Google hrozí, že bude muset prodat některé své služby, pokud o tom na návrh americké vlády rozhodne soud. Pro uživatele i konkurenci to může mít pozitivní dopad, tvrdí expert Michal Feix.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Americká technologická společnost Google, dceřiná firma gigantu Alphabet, by mohla přijít o některé své služby. Tamní ministerstvo spravedlnosti totiž zvažuje, že podá k soudu návrh, který by přiměl firmu prodat některé části společnosti kvůli porušení antimonopolních zákonů. Ve středu o tom informovala agentura Bloomberg.

Prodej by se týkal například webového prohlížeče Chrome, obchodu Play nebo operačního systému Android. Rozštěpení společnosti by podle BBC mohlo změnit způsob podnikání technologických firem.

„Strukturální opatření ve kterékoliv z těchto oblastí mají potenciál umožnit konkurentům Googlu, aby v těchto oblastech dokázali efektivněji nabídnout alternativy,“ vysvětluje pro SZ Byznys místopředseda Sdružení pro internetový rozvoj Michal Feix.

„Dobrým příkladem je dosavadní patová situace s výchozím vyhledávačem na platformě Apple, které měl Google exkluzivně k dispozici výměnou za astronomické platby, které za to Applu platil. Je jen těžko představitelné, že by v takovém prostředí mohl vzniknout konkurent, byť by dokázal nabídnout minimálně stejně kvalitní produkt,“ uvedl.

Technologičtí giganti vs. soud

Problematiku dominantního postavení Googlu na trhu už letos řešila i Evropská unie. Firma čelila obvinění z blokování konkurenčních inzerentů v internetovém vyhledávání, u evropského soudu ovšem uspěla, a vyhnula se tak pokutě ve výši 1,49 miliardy eur, což je v přepočtu zhruba 38 miliard korun.

Ovšem v Americe je situace jiná. Že firma v rozporu se zákonem využívá své dominantní postavení na telefonech značky Samsung i Apple, rozhodl tamní soud již v srpnu letošního roku.

Nařčení ze strany ministerstva spravedlnosti a Federální obchodní komise z praktik narušujících hospodářskou soutěž čelí i další technologické firmy. Americké ministerstvo spravedlnosti se kromě firmy Google zaměřilo například i na společnost Apple. Začátkem tohoto roku ji zažalovalo za maření inovací blokováním přístupu konkurentů k jejímu hardwaru a softwarovým funkcím.

Regulace uživatelům pomůže, míní expert

Podle Feixe nemusí navrhovaná opatření vlády vést k tomu, že Google o zmíněné části firmy přijde. Možnost, že by došlo k „násilnému“ vydělení některých aktivit do samostatných společností, které by se vůči zbytku skupiny Alphabet chovaly jako samostatné společnosti, ovšem podle něj existuje, řekl pro SZ Byznys.

„Jakékoliv vztahy mezi těmito společnostmi a zbytkem skupiny Alphabet by tak musely být postaveny na základě explicitních smluvních vztahů, které by bylo možné ze strany dozorových úřadů individuálně kontrolovat,“ popsal.

Běžný uživatel internetu by z takového rozhodnutí mohl těžit, tvrdí Feix. „Zamýšlená opatření by měla podle představ americké vlády adresovat primárně oblasti hledání, reklamy a akumulace dat o uživatelích. V případě společnosti Google jsem přesvědčen, že jakýkoliv regulatorní zásah v kterékoliv z těchto oblastí přinese v čase lepší spotřebitelské prostředí, větší volbu pro uživatele a například věřím i v nižší úroveň agresivity ve využívání osobních údajů uživatelů,“ dodal.

Podle viceprezidentky společnosti Google pro regulační záležitosti Lee-Anne Mulhollandové jsou vládní doporučení za hranou jejích pravomocí. Firma zároveň konstatuje, že by rozštěpení mohlo přinést nechtěné důsledky pro spotřebitele, podniky, ale i americkou konkurenceschopnost.

„Domníváme se, že rozpad společnosti Google je v tuto chvíli nepravděpodobný, a to navzdory antimonopolním sporům,“ uvedl podle agentury Bloomberg výkonný ředitel a hlavní analytik společnosti Wedbush Securities Daniel Ives. „Google bude bojovat u soudů ještě několik let,“ dodal.

A žalobám se v USA nevyhnula ani softwarová firma Microsoft, internetový obchod Amazon.com nebo technologická společnost Meta.

Doporučované