Hlavní obsah

Firmy krále luxusu zaplatí na daních až 800 milionů eur navíc

Foto: Shutterstock.com

Majitel skupiny LVMH a jeden z nejbohatších mužů světa Bernard Arnault na obálce francouzské mutace časopisu Forbes.

Francouzská vláda počítá s dočasným zvýšením daní, které by mělo pomoci zalátat díry ve veřejných financích. Společnosti LVMH, která se specializuje na luxusní zboží, to bude stát až 800 milionů eur navíc.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Francouzská vláda oznámila kvůli vysokým rozpočtovým schodkům zvyšování daní pro firmy a nejbohatší segment společnosti.

Obě tyto kategorie se stýkají u výrobce luxusních oděvů či nápojů LVMH. Ta v příštím roce očekává, že na daních zaplatí navíc až 800 milionů eur, tedy téměř 22 miliard korun. Uvedla to agentura Bloomberg.

Během úterního hovoru s analytiky to uvedl finanční ředitel LVMH Jean-Jacques Guiony, jeho odhad se pro firmu sídlící v Paříži pohybují mezi 700 a 800 miliony eur.

Minulý týden Francie představila návrh rozpočtu, který zahrnuje vyšší daně pro podniky a bohaté. Podle plánů by dočasné odvody více než 400 ziskových společností s ročními příjmy nad miliardu eur přinesly v příštím roce osm miliard eur a v roce 2026 čtyři miliardy eur.

Společnost Moët Hennessy Louis Vuitton SE platí ve Francii 4,5 procenta celosvětových daní z příjmu právnických osob, a pokud by se toto zvýšení stalo skutečností, byla by odpovědná za přibližně 10 procent, uvedl Guiony.

To by mělo zmírnit „obavy, že nepřispíváme k rozpočtovému úsilí“, řekl Guiony.

Zvyšování daní přichází v době, kdy se trh s luxusním zbožím začal propadat, jde o první pokles od covidové pandemie. Například v divizi módy a koženého zboží klesly tržby o pět procent, což analytiky nepříjemně překvapilo. Původ tohoto ochlazení hledají v Číně, které se nedaří nastartovat ekonomiku a kde poptávka po luxusním zboží ochladla.

Rozpočet na rok 2025 je klíčovou součástí úsilí premiéra Michela Barniera o obnovení politického a fiskálního pořádku po měsících nestability a nejistoty, které vyvolalo rozhodnutí prezidenta Emmanuela Macrona rozpustit Národní shromáždění a vypsat předčasné volby.

V nedělním projevu generální ředitel automobilky Stellantis Carlos Tavares předpověděl, že francouzské plány na zvýšení korporátních daní poškodí investice.

Doporučované