Hlavní obsah

Vzkaz pro vytopené firmy: „Přestěhujte se. Na emoce není prostor“

Jak byznys zatím zvládl povodňovou vlnu? Sleduje Agendu SZ Byznys s tajemníkem Hospodářské komory Ladislavem Minčičem.Video: Seznam Zprávy

Zatopené firmy sčítají škody po povodních. Podle odhadů pojišťoven dosáhly zatím 10 miliard. Jejich výše ale bude v dalších týdnech a měsících růst, míní tajemník Hospodářské komory Ladislav Minčič.

Článek

Česká asociace pojišťoven zveřejnila první odhad škod víkendových povodní. Následky vyčíslila prozatím na 17 miliard korun, z čehož polovina jde za domácnostmi a polovina za firmami.

Podle tajemníka Hospodářské komory Ladislava Minčiče ale přímé škody v zasažených regionech nebudou tak velké jako při povodních v roce 2002 a 1997. Firmám však výše bude narůstat v čase.

„Nejde totiž jen o přímou majetkovou škodu, ale také o škody, které vzniknou teprve v nejbližších týdnech a měsících, kdy firmy nebudou moci splnit své smluvní závazky a svůj výrobní program. Veškeré finance zkonzumuje obnova stávajících provozů,“ uvedl v živém vysílání pořadu Agenda SZ Byznys.

Voda v Opavě například zaplavila oba výrobní areály společnosti Bidfood a v Krnově, který leží na soutoku Opavy a Opavice, povodeň postihla areál producenta limonád Kofola. Zasáhla i pivovary v Hanušovicích a Litovli, které také patří do skupiny Kofola ČeskoSlovensko.

V Litovli záplavy paralyzovaly výrobu v mlékárně Brazzale, která vyrábí sýry značky Gran Moravia, a také vedlejší fabriku na výrobu těstovin Europasta.

Dnes bude kulminovat soutok Vltavy a Labe u Mělníka, někde ještě po extrémních deštích, které postihly Česko o víkendu a v pondělí, hladiny porostou do středy.

Zapojí se stát, obce a pojišťovny

Finance na řešení škody, které způsobily povodně by podle Minčiče mohly přicházet z několika zdrojů. A jedním z nich by mohl být i státní rozpočet.

„Chápu konsolidační úsilí české vlády, pokud jde o sestavení štíhlejšího rozpočtu. Jsem ale naprosto přesvědčen, že mimořádný živel, který postihl mnoho regionů v zemi, vyvolá smířlivější pohled vlády a ministra financí na případné využití prostředků na pomoc potřebným“, uvedl v rozhovoru.

Angažovat by se podle jeho slov měl nejen stát, ale také obce a kraje.

„Podnikatelé mají nejblíže k obcím a krajům. Není tajemstvím, že řada územních samospráv má za uplynulá léta hospodaření finanční přebytky. Je možné, že některé samosprávy firmám budou moci také pomoci,“ uvedl Ladislav Minčič.

Největší tíže by ale měla zůstat na pojišťovách. „Nejen podnikatelé ale i občané by měli být pro případ podobných nehod pojištěni,“ uvedl Ladislav Minčič z Hospodářské komory.

Problém bude podpojištěný majetek

Problém mohou mít ale firmy, jejichž majetek je v současnosti podpojištěný. Takových případů může být podle tajemníka Hospodářské komory více.

„Domnívám se, že k tomu určitě dochází. Pojistka v záplavových oblastech může být vysoká. Některé pojišťovny nejsou ochotny některá rizika pokrývat vůbec,“ uvedl s tím, že by podnikatelé v souvislosti s opakujícím se rizikem měli přehodnotit lokalizaci svých „materiálních základen“, tak aby nebyla v dosahu velké vody. „Je to přirozené, logické a myslím si, že takto navádí své klienty právě i pojišťovny,“ uvedl.

„Jako mám porozumění pro občany, kteří se nechtějí vystěhovat z domku od řeky, protože je k němu pojí historie a city, tak si dokážu představit, že někdo svou dílnu nechce přemístit do výše položeného města, sousední obce. Domnívám se, že těmhle emocionálním či sentimentálním úvahám by měla být dána jasná odpověď, že to není správné,“ míní Minčič.

Klimatická situace se změnila, povodní bude přibývat, varují odborníci.“Katastrofy se objevují v posledních desetiletích často. A spoléhat na to, jak říkal můj dědeček i otec za války, že jedna bomba dvakrát nespadne na to samé místo, tak se může stát, že spadne,” uvedl pro SZ Byznys.

Související témata:

Doporučované