Hlavní obsah

Firma slibovala investiční whisky, místo toho míří do konkurzu

Foto: Archiv Trebitsch old town distillery, Seznam Zprávy

Ilustrační foto

Trebitsch Holding dluží investorům do sudů s whisky téměř 10 milionů korun. Městský soud v Praze vypsal v půlce srpna konkurz na majetek firmy. Majitel to popírá.

Článek

Firma Trebitsch Holding svým zákazníkům slibovala, že když si u ní koupí sud investiční whisky, tak na něm vydělají. Ale nevydělali.

Trebitsch Holding některým z nich už měsíce dluží peníze a podle usnesení Městského soudu v Praze v insolvenčním rejstříku je od srpna v konkurzu. Celková výše dluhu nejméně 53 věřitelům dosahuje téměř 10 milionů korun.

Majitel firmy Ondřej Chládek může podat odvolání do 15 dnů od vyhlášení konkurzu, který soud zveřejnil 16. srpna. Zatím ovšem popírá, že by soud o konkurzu rozhodl. „Soud proběhl, ale bylo to odročeno na neurčito,“ sdělil pro SZ Byznys. „Nebylo rozhodnuto ani o úpadku ani o insolvenci,“ dodal.

Advokát Bystrík Bugan však upozornil, že soud podle usnesení v insolvenčním rejstříku o konkurzu skutečně rozhodl a řízení na neurčito neodsunul. Dokonce nařídil na 12. listopadu přezkumné jednání s věřiteli.

Těm Chládek od května nabízel alternativy k vyplacení. Kromě vyzvednutí sudu, do kterého věřitelé investovali, navrhoval také prodloužení smlouvy o další dobu zrání nebo lahvování destilátu ze sudů. Výnosy z prodeje lahví by poté firma poslala investorům.

Podle Chládka využila většina věřitelů možnost nalahvování whisky ze sudů, které měla firma prodat přes vlastní distribuční síť. „V tuhle chvíli probíhá lahvování a během září a října bychom měli rozprodávat investiční lahve,“ řekl pro SZ Byznys.

„Do konce tohoto měsíce plánujeme v rámci našeho webu zázemí pro investory, aby věděli, jak se spravuje jejich soudek, kolik je stočených lahví a kolik jich je rozprodáno,“ dodal Chládek.

Není whisky jako whisky

Několik investorů se rozhodlo také pro vyzvednutí sudů ze skladu. Někteří se ovšem k nabízeným alternativám nepřihlásili a někteří o možnostech kompenzace vůbec nevěděli.

Například jeden z věřitelů, jehož jméno SZ Byznys zná, ale nepřál si být jmenován, a který se rozhodl do whisky investovat v roce 2019, se od Chládka žádné nabídky nedočkal. Podobně jako ostatní čekal několik let na zhodnocení sudu, do kterého vložil 500 tisíc korun, výplata ovšem nepřišla.

Tento případ se od ostatních liší tím, že na rozdíl od těch investorů, kteří se přihlásili k insolvenčnímu návrhu na Trebitsch Holding, investoval do whisky prostřednictvím nabídky dceřiné firmy Česká whisky s.r.o., která investice do sudů dříve nabízela. Obě firmy spojuje jméno Ondřeje Chládka coby majitele.

Na Českou whisky však zatím investor investiční návrh nepodal, protože dosud nenašel spolunavrhovatele. Investor podle svých slov Chládka loni spolu se svým bývalým právním zástupcem několikrát zkontaktoval.

„Odpověděl, že už chystají splátkový kalendář, a jakmile budou peníze, začne s vyplácením,“ sdělil SZ byznys věřitel, jaké odpovědi se s právníkem dočkal od šéfa České whisky s.r.o. Výplatu však dosud nedostal.

Podobný scénář znají i investoři do whisky od Trebitsch Holding – ti se nakonec rozhodli podat insolvenční návrh, ke kterému se následně přihlásilo dalších 53 věřitelů. Chládek odhaduje, že někteří investoři, kteří si vybrali jednu z navrhovaných variant, se přesto rozhodli pro přihlášení k insolvenčnímu návrhu, „kdyby to náhodou nedopadlo dobře.“

Konkurz v dalších plánech nebrání

Na facebookových stránkách Česká whisky Trebitsch informovala firma na začátku srpna o rekonstrukci palírny a skladů, kterou podle Chládka započala už před několika lety a nyní na předchozí práci navázala.

„Práce, které tam probíhaly, byly domluveny asi rok nebo dva zpátky,“ vysvětlil Chládek. „Teď se momentálně nepokračuje a další práce chystáme zhruba v září nebo říjnu,“ dodal.

O financování rekonstrukce se firma podle majitele postarala už na začátku rekonstrukcí. „Veškerý materiál je celou dobu složený v tom objektu,“ upřesnil Chládek. „Pracovníky jsme měli nasmlouvané taky předtím, teď se to jen dodělávalo,“ řekl.

Ačkoliv by podle usnesení soudu v insolvenčním rejstříku firma po vyhlášení konkurzu neměla nakládat se svým majetkem, Chládek vysvětlil, že veškerý majetek patří České whisky s.r.o.

Podle Bugana nemusí dceřiná společnost mateřské firmy, na jejíž majetek soud vyhlásil konkurz, spadnout do konkurzu automaticky také. Ale jak advokát upozorňuje, konkurzem mateřské firmy se součástí majetku k prodeji stávají i dceřiné firmy v rámci rozprodeje aktiv.

Doporučované