Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Experti firmám změří, jak se chovají ke svému okolí

Foto: Kancelář roku

Ilustrační foto.

Dopad firem na okolní prostředí bude v tuzemských firmách hrát stále větší roli. Dodržování pravidel, podle kterých se mají podniky chovat, budou bedlivě sledovat politici, ale i zahraniční partneři či dodavatelé.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Chrání české firmy přírodu? Jak si stojí v otázce rovného odměňování zaměstnanců nebo jejich obchodní etiky?

Na tyto otázky hledá odpověď Fakulta podnikohospodářská VŠE v rámci třetího ročníku ESG ratingu, jehož jsou Seznam Zprávy mediálním partnerem. Ten mapuje postoje tuzemského byznysu k otázkám ochrany životního prostředí, společenské odpovědnosti a řízení firem.

Podniky se mohou do ESG ratingu přihlašovat do konce června, a to do dvou kategorií – Velký podnik a Malý a střední podnik. Desítku velkých firem s nejlepším hodnocením představí Seznam Zprávy v listopadu v rámci slavnostního zveřejnění žebříčku tuzemských nejhodnotnějších firem Česká elita.

Zda čeští podnikatelé podnikají férově, fakulta zjišťuje na základě informací poskytnutých ve specializovaném dotazníku.

„Náš dotazník reflektuje to, co by firmy měly uvádět ve svém nefinančním reportingu, který již je, či co nevidět bude, pro největší tuzemské firmy povinný,“ uvádí Ladislav Tyll, který ESG rating a Katedru strategie FPH VŠE vede.

Foto: Seznam Zprávy

ESG rating zatím nanečisto

Informovat o aktivitách souvisejících s udržitelností a společenskou odpovědností musejí veřejně obchodované firmy od roku 2018. Od ledna příštího roku začne platit také nová evropská směrnice, která nařídí nefinanční výsledky reportovat všem firmám, které splňují dvě ze tří podmínek: více než 250 zaměstnanců, obrat nejméně 50 milionů eur nebo aktiva za více než 25 milionů eur.

Jen v Česku se bude tato povinnost dle propočtů Tylla týkat zhruba 1000 firem. Nová směrnice počítá i se zavedením reportování pro malé a střední podniky v delším časovém horizontu.

„Už teď se nároky na ESG reporting propisují do celého dodavatelského řetězce. Pro spoustu firem je tedy na čase, aby k ESG přičichly. Účast v ratingu je ideálním nástrojem, jak se ESG reporting učit, případně jak se lépe připravit na další mezinárodní ratingy, audity a ESG reporty,“ podotýká Tyll a dodává, že na tuzemské malé a střední podniky zvyšují nároky na ESG reporting také jejich odběratelé ze Západu, kde je legislativa v mnoha ohledech napřed, primárně s ohledem na ochranu zákazníků.

Hlavním účelem letošního ročníku ESG ratingu je podle Tylla firmám poskytnout objektivní a nezávislé srovnání s ostatními firmami a motivovat je k lepšímu zvládání ESG agendy. „I proto dáváme každému z účastníků dashboard s tím, jak si vedl v porovnání s ostatními, a pokud někdo nedopadne úplně nejlépe, tak se nic nestane,“ vysvětluje.

ESG rating

  • Firmy se mohou do třetího ročníku ESG rating přihlašovat do konce června 2024.
  • Co účast v ESG ratingu obnáší, jaké jsou jeho benefity a důležité termíny, se lze dozvědět na webináři 11. června.
  • Podniky musí v rámci účasti vyplnit informace a data do dotazníku, který speciálně pro potřeby ESG ratingu vytvořili odborníci z Katedry strategie Fakulty podnikohospodářské Vysoké školy ekonomické v Praze.
  • Poskytnutá data fakulta využívá výhradně k interním výzkumům.

Právě s ohledem na blížící se platnost nových pravidel pro tuzemské firmy v oblasti ESG fakulta v letošním ročníku očekává vyšší účast než v předchozích letech. Podle Natálie Badie, specialistky na ESG z Katedry strategie Fakulty podnikohospodářské VŠE, dojde u firem v celkovém hodnocení ke zlepšení v několika oblastech.

„Například ve veřejností sledovaných parametrech, jako je paygap a podíl žen ve vedení, lze předpokládat, že mezi největšími firmami bude patrné zlepšení oproti minulým ročníkům, nicméně stále zřejmě nebudeme v Česku dosahovat průměru zemí OECD,“ uvedla specialistka z VŠE.

Mezi největšími firmami bude podle jejích slov možné také pozorovat větší zájem o produkci emisí CO2. „Firmy k tomu vede legislativa, energetická krize a často také veřejně deklarované závazky dosažení uhlíkové neutrality,“ uvedla.

Seznam Zprávy jsou mediálním partnerem ESG rating.

Podívejte se: Seznam Zprávy sestavily žebříček 100 nejhodnotnějších českých firem. Kliknutím na řádek v tabulce nebo na interaktivní grafiku je možné zjistit další podrobnosti o umístěné společnosti.

Doporučované